"NASTAVAK PROGONA CRKVE"

Mitropolit Amfilohije: Ko god je Bogu objavio rat zna se kako je završio

"Ukoliko bi nastavili započeto djelo otimanja i gonjenja Crkve, to bi bio stid i sram Crne Gore i Crnogoraca, bez obzira kako se ovdje osjećali"
8656 pregleda 143 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
Mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije pozvao je crnogorsku vlast "da se urazumi i ne objavljuju rat protiv Boga, i da ne nastavljaju bogoborno djelo svojih prethodnika bezbožnika".

On je poručio "da nije lako protiv Boga ratovati i da ko god je Bogu objavio rat zna se kako je završio".

Mitropolit je ovo poručio u manastiru Župa nikšićka, gdje je služio liturgiju.

Vlada je juče utvrdila inovirani tekst Predloga Zakona o slobodi vejroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Kako je saopšteno iz Mitropolije, Amfilohije je izrazio žaljenje "što je u ovo naše vrijeme Vlada Crne Gore nastavila gonjenje Crkve Hristove".

"Nastavlja se ono što se događalo kroz vjekove u ime tzv. kulture, zaboravljajući, a to jeste velika nesreća, da kultura postoji zato što postoji kult. Tamo gdje nema kulta, molitve kakvu smo mi ovdje služili, nema ni kulture. Kultura je samo ljuštura onoga što je suština svega onoga što su ljudi istinski stvarali kroz istoriju i suština ljudskog života".

On je izrazio nadu "da će Bog da urazumi one koje je vrijeme izbacilo na površinu, na vlast u Crnoj Gori da ne objavljuju rat protiv Boga".

"Nijesu oni prvi. Od prokletoga cara Dukljanina Dioklecijana i Nerona, pa onda redom do naših vremena bilo je tih bogoboraca, čitave imperije. I od nijedne danas nema strva. Poslednja moćna bogoboračka imperija bila je ona boljševičko-titoistička. Ko se nadao da će ona da nestane i propadne! Nema danas nje, ali ima, nažalost, njenih nasljednika, i ovih na Zapadu, koji se sve više odriču Hrista Boga i Njegove istine, Njega kao puta istina i života".

Mitropolit je poručio i da "nije lako protiv Boga ratovati i neka ih Bog urazumi da ne objavljuju rat Bogu".

"Jer ko god je Bogu objavio rat zna se kako je kroz hiljade godina završio. Da se i njima to ne dogodi, nek se vrate Bogu, vjeri Božijoj, izvornoj Crnoj Gori Svetoga Petra Cetinjskoga, Svetoga Petra Lovćenskoga Tajnovidca, Crnoj Gori kralja Nikole koja je bila krštena Crna Gora i klanjala se Hristu Bogu raspetome i vaskrslome, Njemu služila. I sve što je gradila, gradila je u ime Božje, do one lovćenske srušene i oskrnavljene, oburdane kapele. Sve je građeno u ime Božje, za slavu Božiju i za čast naroda hrišćanskoga ovoga mjesta. Nadamo se u Boga, ima još nade da se i ovi naši vrate sebi, svom razumu, da se vrate svojim precima, svetima ocima našim, naročito ocima svetorodne loze Petrovića, Svetom Vasiliju Ostroškom".

Mitropolit je kazao da ni poslijeratni bezbožnici nijesu, kako je naveo, otimali hramove već zemlju, ističući da je Crkva pravoslavna u Crnoj Gori ovih dana od ministra pravde Zorana Pažina tražila da se prvo vrati ono što je oteto i opljačkano od Crkve poslije rata.

"Evo kako oni odgovaraju, neće da vraćaju, nego oće da nastave i dalje. Neće dati Bog. Ja se nadam i molim Bogu da im prosveti razum, savijest i svijest da se vrate sami sebi, svetinjama i svetim ocima našim. Ukoliko bi nastavili započeto djelo otimanja i gonjenja Crkve, to bi bio stid i sram Crne Gore i Crnogoraca, bez obzira kako se ovdje osjećali. Stid i sram pred Evropom i pred svijetom. Nadamo se u Boga da toga neće doći, i da će ponovo zasijati ime Božije i služenje Bogu i da će se oni vratiti svetinjama, kulturi, odnosno kultu, službi Božjoj – Svetoj liturgiji da bi znali šta je to kultura i šta su djela ruku ljudskih", kazao je mitropolit Amfilohije.

Preporučujemo za Vas