"Izgradnja sanitarne deponije na padinama Bjelasice bi značila ekološku katastrofu"

862 pregleda 0 komentar(a)
Bjelasica, Foto: Dragana Šćepanović
Bjelasica, Foto: Dragana Šćepanović

"Vlada Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma po ko zna koji put dokazuju da je za njih pojam "ekološka država" samo mrtvo slovo na papiru, samim tim što planiraju izgradnju regionalne sanitarne deponije na padinama planine Bjelasice,“ navodi se u zajedničkom saopštenju koje su potpisali odbornici Demokrata i Ujedinjene Crne Gore.

Ističu da se ni po koju cijenu ne smije dozvoliti izgradnja regionalne sanitarne deponije, koja bi koja bi ujedno i značila ekološku katastrofu za ovo područje i podsjećaju da je Vlada nedavno usvojila Nacrt izmjene i dopune lokalne studije lokacije regionalne sanitarne deponije "Čelinska kosa", koja bi se, kako navode, nalazila na jugozapadu opštine Bijelo Polje, u katastarskoj opštini Majstorovina, na samoj granici sa opštinom Mojkovac.

“Osim toga, planira se i lokacija za preradu nusproizvoda životinjskog otpada. Deponija bi bila smještena na oko kilometar južno od sela Lisičine, i isto toliko jugozapadno od sela Gornja Rakita. To bi značilo da se otpad iz 11 Opština dovozi na padine planine Bjelasica.

Iako u Ministarstvu održivog razvoja i turizma navode da će pomenuta deponija biti na Čelinskoj kosi, ona će ipak biti formirana u Đurđevici - mjestu iznad sela Rakita, koje pripada mjesnoj zajednici Ravna Rijeka, a nalazi se na padinama Bjelasice. Dakle, na Đurđevici, koja je za dva brda udaljena od Čelinske kose, kako kažu mještani, što dovodi u pitanje i sam naziv planirane deponije”, navodi se u saopštenju.

Napominju da se ispod navedene lokacije, se nalazi čak osam izvora pitke vode. A osim toga, u blizini se nalazi i budući ski-centar Cmiljače.

“Gospodo iz Vlade, zar svi ovi navodi ne govore da pravite ogromnu grešku sa ovim planom? Pitate li se, šta će biti sa svim onim mještanima koji žive na ovom području, a koji bi imali egzistencijalne probleme, jer se bave poljoprivredom i koja bi bila direktno ugrožena postavljanjem ove deponije? Na javnoj raspravi koja je održana 18-og oktobra, mještani su bili jedinstveni u stavu da ne žele deponiju u svojoj blizini. Takođe, potpisali su i peticiju, u kojoj traže da bjelopoljska lokalna uprava odustane od tog posla”, kaže su u zajedničkom saopštenju koje su potpisali

Kako ističu, poražavajuća je činjenica to što bi planirana deponija zalazila i u širu zonu nacionalnog parka Biogradska gora, gdje se nalaze brojne zaštićene biljne i životinjske vrste.

"Zbog čega nije predložena neka druga lokacija, na kojoj priroda i ljudi neće morati da ispaštaju? A s obzirom na to da vlast ne vjeruje u nastavak gradnje auto-puta od Kolašina do Boljara, samim tim deponija treba da bude smještena u blizini tog područja. Na samom kraju, pitamo se, dokle će samovolja pojedinaca i lični interesi biti ispred opšteg dobra? Pozivamo nadležne organe da preduzmu potrebne mjere i da odustanu od gradnje sanitarne deponije na pomenutoj lokaciji”, stoji u saopštenju, koje su potpisali Marko Ljujić, mr Bojana Furtula i dr Nikola Raosavljević.

Bonus video: