Kalezić: Neusvajanjem zakona počinjeno nasilje nad pripadnicima LGBT zajednice

„Rečeno nam je da je agenda sjednice bila preobimna, da je bilo dosta tačaka, i da se iz tehničkih nije stiglo, ali imamo uvjeravanja da će to biti već sljedeće nedjelje završeno“, rekao je Kalezić agenciji MINA
1063 pregleda 2 komentar(a)
Kalezić, Foto: Filip Roganović
Kalezić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.12.2019. 15:21h

Krajnje je vrijeme za usvajanje zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, jer LGBT zajednica u Crnoj Gori predugo čeka na njegovo donošenje, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora nevladine organizacije Kvir Montenegro, Danijel Kalezić.

Vlada je u četvrtak trebalo da raspravlja o Predlogu zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, ali do toga nije došlo iako je taj akt bio na dnevnom redu sjednice.

Kalezić je kazao da, prema informacijama kojima raspolažu, o tom zakonu nije raspravljano iz tehničkih razloga.

„Rečeno nam je da je agenda sjednice bila preobimna, da je bilo dosta tačaka, i da se iz tehničkih nije stiglo, ali imamo uvjeravanja da će to biti već sljedeće nedjelje završeno“, rekao je Kalezić agenciji MINA.

On je ocijenio da je krajnje je vrijeme za usvajanje tog zakona.

„Mi na njegovo usvajanje čekamo cijele godine, a na zakonu radimo od kraja 2011. kada su počele prve inicijative i uopšte dijalog oko kreiranja i usvajanja ovog zakonskog rješenja“, kazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, puno vremena je prošlo, a ove godine su, kako je naveo, pripadnici LGBT zajednice bili žrtve svojevrsnog nasilja.

„Nasilja koje je nad nama počinjeno neusvajanjem zakona, odnosno glasanja protiv ili izbjegavanja glasanja od pojedinih poslanika“, precizirao je Kalezić.

Na pitanje da li smatra da ima dovoljno vremena da se Skupština do kraja godine izjasni o tom aktu, on je kazao da „ako ima volje, ima i vremena i nađe se način“.

„Što se tehničkih procedura tiče, ima vremena i moguće je. Sada je samo pitanje da li će iz bilo kog drugog razloga, sa kojim mi i javnost nijesmo upoznati, taj proces da se uspori. Nadamo se da neće, i da ćemo ovu godinu, poslije toliko muke oko ovog zakona, završiti usvajanjem“, naveo je Kalezić.

Upitan da li vjeruje da se nešto promijenilo od posljednjeg glasanja u parlamentu, i da će biti obezbijeđena većina, on je rekao da očekuje da će zakon biti izglasan.

„Prema svim informacijama sa kojima raspolažemo, i u skladu sa javnim obećanjima onih koji su izbjegli glasanje prošlog puta, sada imamo punu većinu za usvajanje ovog zakona i nema potrebe da se čeka. Ukoliko oni koji su obećali da će podržati zakon održe svoju riječ. Nadamo se da hoće“, kazao je Kalezić.

On je poručio svim poslanicima u crnogorskom parlamentu da je to zakon koji se tiče ljudskih prava.

„Tiče se ljudskih prava i sloboda nas koji smo iz same LGBT zajednice, ali se neće ticati samo nas, zato što je svako unaprjeđenje i poštovanje ljudskih prava, bilo koje društvene grupe, dobrobit za ukupno društvo“, stakao je Kalezić.

On je dodao da se nada da više neće biti pokušaja ubiranja političkih poena preko leđa pripadnika LGBT zajednice, kao što se dešavalo tokom prethodnog glasanja i diskusije.

„I da će svi politički subjekti slijediti svoje izrečene stavove i, na kraju, svoje političke programe i javna obećanja da će poštovati ljudska prava svih“, zaključio je Kalezić.

Bonus video: