Spriječili ulazak oko 10.000 migranata iz Crne Gore

Reporteri Vijesti proveli su u Pljevljima nekoliko dana sa državljanima Maroka, Avganistana, Irana, Sirije... i svjedočili njihovim pokušajima da ilegalno uđu u susjednu državu
12824 pregleda 13 komentar(a)
Migranti iz Pljevalja idu ka granici sa BiH, Foto: Boris Pejović
Migranti iz Pljevalja idu ka granici sa BiH, Foto: Boris Pejović

Granična policija Bosne i Hercegovine spriječila je gotovo 10.000 migranata, koji su od 2017. godine pokušavali ilegalno da uđu u tu državu.

To je “Vijestima” saopštila portparolka te institucije Franka Vican.

“U vremenskom razdoblju od 1. 1. 2017. godine do 31. 10. 2019. godine, Granična policija BiH u ilegalnom prelasku državne granice ili pokušaju ilegalnog prelaska državne granice iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu otkrila je 838 osoba.

Takođe, u prethodno navedenom vremenskom razdoblju, Granična policija BiH je poduzela mjere odvraćanja od nezakonitog prelaska državne granice na ulazu u BiH iz Crne Gore za 9.966 osoba”, navodi se u odgovorima Vican.

Reporteri Vijesti proveli su u Pljevljima nekoliko dana sa državljanima Maroka, Avganistana, Irana, Sirije... i svjedočili njihovim pokušajima da ilegalno uđu u susjednu državu.

Migranti stižu u Pljevlja
Migranti stižu u Pljevlja (Ilustracija)(Foto: Boris Pejović)

Iz Granične policije BiH, saopštili su da su njihovi službenici tokom 2017. godine, na granici između dvije države, evidentirali dva krivična djela - krijumčarenje ljudi, za koja su osumnjičene tri osobe.

“Tokom 2018. godine, pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, na granici između BiH i Crne Gore, evidentirali su trinaest krivičnih djela - krijumčarenje ljudi, za koja je osumnjičeno 14 osoba. U prvih 10 mjeseci 2019. godine, pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, na granici između BiH i Crne Gore, evidentirali su sedam krivičnih djela - krijumčarenje ljudi, za koja je osumnjičeno 11 osoba”, rekla je Vican.

Podaci su, prema njenim riječima, malo drugačiji kada je riječ o ukupnom broju otkrivenih krivičnih djela - krijumčarenje ljudi, uključujući krivična djela - organizovanje skupine ili udruženja za obavljanje krivičnog djela - krijumčarenje migranata:

“Tokom 2017. godine, otkriveno je ukupno 28 krivičnih djela - krijumčarenje ljudi, za koja su osumnjičene 64 osobe... Tokom 2018. godine otkrivena su ukupno 74 krivičnih djela - krijumčarenje ljudi, za koja je osumnjičeno 135 osoba... U prvih 10 mjeseci 2019. godine, otkriveno je ukupno 68 krivičnih djela - krijumčarenje ljudi, za koja je osumnjičeno 107 osoba”, navodi se u odgovorima Granične policije BiH.

U CG procesuirano 65 osoba

Desetine migranata svake večeri pokušava ilegalno da pređe iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, kako bi nastavili ka državama Evropske unije, ali nema zvaničnih podataka koliko njih uspije u tome.

Na području te opštine, policija je za jedanaest mjeseci 2019. godine procesuirala sedam lica zbog sumnje da su počinila osam krivičnih djela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi”....

Prije par dana Pljevljak Danko Danilović (35) osumnjičen je da je počinio krivično djelo - nedozvoljen prelazak granice, nakon što je navodno krajem oktobra dvojici migranata naplatio 550 eura da im obezbijedi siguran prolaz do BiH. Crnogorska granična policija vratila ih je u grad pod Golubinjom.

“Zbog krivičnog djela - nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, od 1. januara 2017. godine do danas, procesuirano je 65 lica. Tokom 2017. godine registrovano je ukupno osam ovih krivičnih djela zbog kojih su podnijete krivične prijave protiv 13 lica. Kada je riječ o 2018. godini, u tom periodu registrovano je devet krivičnih djela - nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, zbog kojih su podnijete krivične prijave protiv devet lica. U 2019. godini ukupno su registrovana 33 ovakva krivična djela, zbog kojih su protiv 43 lica podnijete krivične prijave”, saopšteno je iz Uprave policije.

Migranti
Migranti idu prema granici sa BiH(Foto: Boris Pejović)

Reporterima Vijesti rečeno je da migranti koji se odluče da šumskim stazama sami krenu u avanturu ilegalnog prelaska granice, plaćaju eventualno taksi prevoz od Pljevalja do pograničnih sela.

Drugi, međutim, tvrde da moraju izdvojiti par hiljada eura osobama koje im garantuju siguran ulazak u BiH, a mimo zvaničnih graničnih prelaza.

“To je široka mreža, svi koji dođu ovdje znaju ko se bavi tim poslom i gdje da ga nađu. Znaju da migrante prevozi kombijem... Avganistancu sa dvoje djece uzeli su 3.000 eura da ih prebace do BiH”, saopštio je prije destak dana jedan od sagovornika upućen u ta dešavanja.

Iz Internacionalne organizacije za migrante (IOM) Vijestima su odgovorili da broj migranata koji ulaze u Crnu Goru raste - od 807 koliko ih je ušlo 2017. godine, do 7.477 koliko ih je ove godine stiglo u državu.

“Migranti najčešće iz Crne Gore odlaze u Bosnu i Hercegovinu i to koristeći putni pravac ka Nikšiću i Pljevljima”, odgovorila je šefica kancelarije IOM za Crnu Goru Dušica Živković.

Jedan od pljevaljskih taksista tvrdi da je bez razloga osuđen, iako je migrante vozio u lokalu, ne preko granice...

Iz Uprave policije nezvanično su saopštili da taksistima nije zabranjeno da prevoze migrante, ali da granični policajci obevještavaju kolege iz kriminalistike ukoliko te strane državljane u vozilima primijete nedaleko od granice i mimo glavnih puteva...

Izvori lista tvrde da je oko 10.000 migranata iz Podgorice za tri godine stiglo u Pljevlja, ali u toj opštini na sjeveru Crne Gore gotovo da ne ostane nijedan od onih koji ne uspiju da ilegalno pređu granicu, najčešće se vrate u glavni grad.

Pojedini migranti ostaju po par noći kako bi ponovo pokušali da uđu u BiH. Na raspolaganju im je više tajnih puteva.

Ne kriju da u telefonima imaju ukucane rute kojih se precizno drže, ali i da gotovo svi dobijaju instrukcije koje policijske punktove da izbjegavaju, gdje će ih ko sačekati, ko ih i čime vozi do mjesta od kog im je granica najbliža...

Tridesetak migranata sa kojima su reporteri “Vijesti” razgovarali, saopštili su da su u Pljevlja doputovali redovnom autobuskom linijom iz Podgorice, što je fotoreporter i dokumentovao.

U subotu veče - 23. novembra, 62 migranta stigla su u Pljevlja. Noć kasnije još 19 njih, samo u jednom autobusu.

Za par minuta desetak ih je već bilo na putu ka granici. Van ograde gradske autobuske stanice čekali su ih spremni prevoznici...

Migranti od 2017. godine izvršili 27 krivičnih djela, među kojima i pokušaj ubistva

Od 1. januara 2017. godine do danas bilo je 27 krivičnih djela izvršenih od strane migranata na teritoriji Crne Gore, od čega i jedan pokušaj ubistva. To je “Vijestima” saopšteno iz Uprave policije.

“Od 1. januara 2017. godine do danas bilo je 27 krivičnih djela izvršenih od strane migranata na teritoriji Crne Gore. Od toga, njih osam su krivična djela krađa, jedno krivično djelo oduzimanje vozila, dva krivična djela falsifikovanje isprave, dva krivična djela teška krađa, pet krivičnih djela teška krađa u produženom trajanju, četiri krivična djela razbojništvo, jedno krivično djelo uništenje i oštećenje tuđe stvari, jedno krivično djelo laka tjelesna povreda, jedno krivično djelo nedozvoljene polne radnje, jedno krivično djelo trgovina ljudima i jedno krivično djelo ubistvo u pokušaju”, navodi se u odgovorima Uprave policije.

Bonus video: