Beriša: Romi zastupljeniji u medijima, Javni servis da zaposli više Roma

“Stekli smo utisak da se prilozi o romskoj zajednici ne bi ni pojavljivali u medijima da nema projekata nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, sa fokusom na Rome”, naveo je on
1063 pregleda 1 komentar(a)
Beriša
Beriša

Romi su danas, u odnosu na ranije, zastupljeniji u medijima, kazao je izvršni direktor romske organizacije mladih Phiren amenca, Elvis Beriša, navodeći da nije važno samo koliko se izvještava o pripadnicima RE populacije, već i kako se izvještava.

Beriša je u agenciji MINA kazao da je romska zajednica postala zastupljenija u medijima od 2012. godine, kada Crna Gora zvanično počinje pregovarački proces sa Evropskom unijom (EU).

“Stekli smo utisak da se prilozi o romskoj zajednici ne bi ni pojavljivali u medijima da nema projekata nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, sa fokusom na Rome”, naveo je on.

Beriša smatra da su Romi sada zastupljeniji u medijima, ali ističe da se ne treba osvrnuti samo na kvantitet, već i na kvalitet izvještajavanja o romskoj zajednici.

Prema istraživanju koje je urađeno za NVO Phiren amenca, 47 odsto ispitanika, pripadnika RE populacije, nema povjerenje u izvještavanje crnogorskih medija.

Beriša smatra da je jedan od razloga za takav rezultat neadekvatno informisanje o Romima.

Upitan da prokomentariše podatak iz istraživanja prema kojem svaki peti ispitanik, pripadnik romske zajednice, ne prati medije, Beriša je naveo da je potrebno više sadržaja koji ističu pozitivne primjere iz RE populacije, ali i onih koji se odnose na svakodnevne probleme Roma, kao i emisija na romskom jeziku.

„U Javnom servisu trenutno je zaposlen jedan novinar iz romske zajendice, a trenutno se na romskom jeziku emituje, dva puta mjesečno, emisija Savore“, kazao je Beriša.

On smatra da Javni servis treba da zaposli više Roma i na taj način podstakne pripadnike romske zajednice da se bave novinarstvom.

„Javni servis, kao medijska kuća koju građani finansiraju, a postoji i značajan broj Roma koji takođe učestvuje u tome, posebno treba da ima više tema, priča, emisija posvećenih romskoj populaciji“, rekao je Beriša.

On je podsjetio da je Phiren amenca pokrenula portal Romanet i osnažila troje mladih iz romske zajednice da se bave novinarstvom.

„Ako jedna NVO može da zaposli troje ljudi da rade kao novinari, smatram da medij, kao što je Javni servis, može makar još jednog novinara iz RE populacije zaposliti“, kazao je Beriša.

Kako je naveo, prilikom izvještavanja medija u Crnoj Gori o pozitivnim primjerima iz romske zajednice, što nije čest slučaj, neizbježno se pojavljuju i neke slike koje nijesu adekvatne, a odnose se na primjer na Konik kamp I i II.

To su, kako je dodao, uglavnom starije fotografije i arhivski snimci.

„Nepoznavanje romskog identiteta i prisutni stereotipi i predrasude i kod određenih novinara prema romskoj zajednici dovode do članaka koje mogu da izazovu negativnu sliku, iako je namjera bila suprotna“, kazao je Beriša.

Romska zajednica, kako je rekao, godinama je bila na margini i kada su mediji u pitanju, a o Romima se uglavnom izvještavalo kada se obilježava Svjetski dan Roma – 8. april.

„Nedostaje izvještavanja o pozitivnim primjerima iz romske zajednice, istoriji, kulturi Roma, upoznavanja javnosti sa nekim osnovnim elementima naroda koji živi pored njih, a koji bi itekako uticali da se smanje predrasude prema romskoj zajednici“, zaključio je Beriša.

Bonus video: