Srednjoškolci iz Podgorice, Herceg Novog i Nikšića idu u Beč

Nagradu je obezbijedila Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori
1343 pregleda 1 komentar(a)
Učesnici takmičenja, Foto: Boris Pejović
Učesnici takmičenja, Foto: Boris Pejović

Tri srednje škole iz Podgorice, Herceg Novog i Nikšića pobijedile su na takmičenju „Potraga za ljudskim pravima“, koje su povodom Međunarodnog dana ljudskih prava organizovali Građanska alijansa, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar, u saradnji sa Institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Savjetom Evrope.

U „potrazi“ su učestvovala 23 srednjoškolska tima iz 13 crnogorskih gradova, odnosno, 69 učenika u pratnji 23 nastavnika. Oni su imali zadatak da obiđu 10 kontrolnih tačaka – institucija i organizacija koje se bave ljudskim pravima i saznaju više o njihovom radu. U tome se ocjenjivala njihova brzina, aktivnost i saradnja. Najbrži je bio tim Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog, najaktivnija je bila ekipa iz Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Nikšića, dok je nagrada za najbolju saradnju, timski rad i ukupno najveći broj poena pripala timu podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“.

Kao nagradu, dobili su zajedničko putovanje u Beč, gdje će se njihovo učenje o ljudskim pravima nastaviti.

Ispred Delegacije EU
Ispred Delegacije EU(Foto: Boris Pejović)

Nagradu je obezbijedila Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

„Ljudska prava su veoma važna u Evropskoj uniji. A kako je Crna Gora zemlja kandidat koja će se, nadamo se, uskoro pridružiti Evropskoj uniji, ljudska prava treba i ovdje da budu veoma važna. Kao što znate, ove godine slavimo 30. godina od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i ona je važna za sve vas, jer štiti vaša prava. Prava djece su značajna i mi u EU smo snažno posvećeni djeci, a pogotovo moramo uciniti vise za djecu koja su pogođena ratom, siromaštvom, klimatskim promjenama i drugim katastrofama. Tokom vašeg takmičenja upoznaćete većinu organizacija u Crnoj Gori, koje se bave i bore za ljudska prava i nadam se da ćete naučiti mnogo i da će vas inspirisati da se borite za poštovanje ljudskih prava“, rekao je ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav na početku potrage.

Aivo Orav
Aivo Orav(Foto: Boris Pejović)

Iz Građanske alijanse su podsjetili da „Potragu za ljudskim pravima“ organizuju treću godinu za redom.

„Iz vizure nekog ko se bavi ljudskim pravima, a i kroz aktivnosti kojima ih konstantno promovišemo, jako sam zadovoljan brojem prijava i interesovanja srednjoškolaca za ovu tematiku. Potraga za ljudskim pravima je način da na jedan interaktivan način i kroz takmičenje promovišemo ljudska prava, što nam je, ako ništa drugo, obaveza prema mlađim generacijama. Potraga je pokrenuta kao jednokratna aktivnost, ali po završetku prve smo odmah odlučili da se ovaj način rada sa srednjoškolcima, pa i samim tim promocija ljudskih prava, mora nastaviti. Želim svima srećan rad i dalji uspjeh u obrazovanju“, rekao je Milan Radović, programski direktor u Građanskoj alijansi.

Koliko su za srednjoškolce važna takmičenja ovog tipa, ukazala je Dragana Radunović, zamjenica direktorice podgoričke gimnazije „Slobodan Škerović“.

„Naša omladina ovakvim aktivnostima dobija mogućnost da razvija građansku svijest, upoznaje institucije i sistem vladavine prava, te spoznaje demokratičnost, empatiju, toleranciju i uopšte važnost poznavanja ljudskih prava i sloboda iz institucionalne perspektive“, kazala je Radunović.

Bonus video: