Katnić da kaže šta je uradio sa šetalištem

Šef parlamenta pozvao SDT da mu odgovori šta se dešava sa jednom od najvećih korupcionaških afera
8956 pregleda 7 komentar(a)
Šetalište u lošem stanju, Foto: Vuk Lajović
Šetalište u lošem stanju, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.12.2019. 15:59h

Šef budvanskog parlamenta Krsto Radović, nakon što ni poslije punih pola godine nije dobio odgovor, uputio je urgentni zahtjev glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću da Skupštini opštine dostavi informaciju da li će biti podignuta optužnica i u kojoj je fazi predmet jedne od najvećih korupcionaških afera - izgradnji šetališta u Petrovcu.

Promenada uz petrovačku plažu, koja je trebalo da bude završena prije deceniju, „pojela“ je nevjerovatnih sedam i po miliona eura, koliko je tadašnja DPS-SDP vlast potrošila za nikada završenu 1,6 kilometara dugu pječašku stazu. Milioni su otišli u džep članovima budvanske kriminalne grupe, a Katnićev tim u nekoliko navrata je uzimao dokumenta iz Opštine, ispitivao opštinske funkcionere, službenike, te graditelje, angažovao vještake... Radović, inače predstavnik Demokrata, traži od Specijalnog tužilaštva da se izjasni, jer se šetalište sada nalazi u veoma lošem stanju, a Opština planira da uloži novac kako bi ga sanirala.

„Još 15. maja sam se obratio vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću da nam dostavi informaciju o predmetu koji se odnosi na izgradnju šetališta u Petrovcu. Odgovoreno je 27. maja dopisom u kome je navedeno da je Specijalno državno tužilaštvo nadležno u ovom predmetu, te da su oni proslijedili dopis 9. jula. S obzirom na to da još uvijek nisam dobio tražene informacije, prinuđen sam da vam se ponovo obratim zbog situacije u kojoj se nalazi šetalište, koje zahtijevaju vaše hitno reagovanje“, navodi se u dopisu Radovića upućenom Katniću, u koje su „ Vijesti“ imale uvid.

Brojna oštećenja i nezavršeni radovi
Brojna oštećenja i nezavršeni radovi(Foto: Vuk Lajović)

Radović je Katniću dostavio i fotodokumentaciju ruiniranog šetališta.

„Usljed nevremena, šetalište je velikim dijelom oštećeno. Konkretno, oštećen je javni gradski toalet u čiju izgradnju je uloženo 270 hiljada eura. Privatna lica prilikom izgradnje svojih objekata, šetalište koriste za prevoz građevinskog materijala, što dovodi do novih oštećenja, za šta vam i prosljeđujem fotografije. To ne samo što može uticati na sam postupak izvođenja dokaza u postupku koji vodite, već i do tjelesnih povreda osoba koje se tu kreću, čemu smo nažalost bili svjedoci“, ističe Radović.

Od podsjeća da je završetak izgradnje šetališta u Petrovcu jedna od prioritetnih investicionih aktivnosti Opštine Budva, koju je neophodno predvidjeti budžetom za narednu godinu.

„Molim vas da dostavite informaciju u kojoj se fazi nalazi predmetni postupak, te omogućite da lokalna samouprava planira i realizuje investicione projekte neophodne za završetak šetališta, u isto vrijeme ne dovodeći u koliziju sa postupkom koji je u toku“, istakao je Radović.

Tužitelji su navodno došli do dokaza da je projekat Budvu koštao više od 7.500.000 eura, što je astronomski iznos imajući u vidu da je šetalište dugo 1,6 kilometara.

Poziv tužiocima da ispitaju slučaj prije osam godina je stigao od tada najjače opoziciona partije u Budvi - SNP-a. Oni su još u decembru 2011. godine apelovali na tadašnju specijalnu tužiteljku Đurđinu Ninu Ivanović da otvori istragu, optužujući lokalnu DPS-SDP vlast za milionske malverzacije.

Potrošili sedam i po miliona, a nisu ga završili

Jedina zvanična računica koliko novca je potrošeno u izgradnju šetališta je ona iz 2013, kada je gradom još upravljao DPS- SDP, a već je procesuirano nekoliko korupcionaških afera.

Prema tadašnjim podacima Sekretarijata za investicije iz 2013. godine, izgradnja šetališta koštala je 6.063.286 eura, a popločavanje dodatnih 1,45 miliona.

U izvještaju o izvedenim radovima Sekretarijata piše i da su pripremni radovi koštali 425.000, a zemljani 1.600.000 eura. Za gornji sloj - postavljanje tampona i betona, potrošeno je 324.000 eura, zidovi i pločasti propusti koštali su 854.000, a vodvodna, fekalna i atmosferska kanalizacija 1,8 miliona eura.

Prema istim navodima, za izgradnju elektroinstalacija iz kase Budve otišlo je 479.000 eura. Kao primjer neracionalne potrošnje, opozicija godinama potencira priču da je izgradnja javnog toaleta koštala 274.000 eura. Iz Opštine su, međutim, odgovarali da je riječ o objektu površine 382 kvadrata, u kome se osim javnog toaleta nalaze i dva poslovna prostora, prostor za plažni mobilijar, natkriveni plato i terasa.

Bonus video: