Danilovgrađani pokrenuli peticiju, neće kolektor u centru grada

Građani traže da se odustane od izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji u Landži, jer su prve kuće udaljene svega 200 metara od mjesta na kom je planirano postavljanje tog postrojenja
1722 pregleda 4 komentar(a)
Danilovgrad, Foto: Privatna arhiva
Danilovgrad, Foto: Privatna arhiva

Grupa građana Danilovgrada okupljena iza inicijative "Stop izgradnji kolektora u centru grada" počela je prikupljanje potpisa za peticiju, kojom traže da se odustane od izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji u Landži, jer su prve kuće udaljene svega 200 metara od mjesta na kom je planirano postavljanje tog postrojenja.

Javna rasprava održana prošle sedmice u velikoj sali zgrade Opštine Danilovgrad protekla je burno - građani iz više naselja tražili su da se za kolektor pronađe nova lokacija, poručujući da neće dozvoliti da se to postrojenje gradi u Landži.

Mjesto na kom je lokalna vlast planirala izgradnju kolektora jedno je od gradskih kupališta, a na samo par metara godinama treniraju mlađe selekcije danilovgradskih fudbalera.

Izgradnja kolektora godinama je bila goruća tema u Danilovgradu koji nema riješeno pitanje prečišćavanja otpadnih voda, već se kanalizacija direktno izliva u rijeku Zetu koja je prošle sedmice odlukom Vlade proglašena Parkom prirode.

Na društvenoj mreži fejsbuk napravljena je stranica "Stop kolektoru u centru Danilovgrada".

Danilovgrađani sa te stranice poručuju da je Landža za taj grad ono što je brdo Gorica za Podgorica ili Trebjesa za Nikšić.

"Gotovo da nema alternativu u pogledu pružanja uslova za odmor, rekreaciju i sportske aktivnosti, posebno u ljetnjim mjesecima, jer sama blizina rijeke Zete utiče na to da je temperatura vazduha niža nego u ostalom dijelu uže gradske zone. Danilovgrađani bi trebali da se osjećaju privilegovano što imaju jedno takvo mjesto, a izgradnja kolektora bi sve to promijenila, sa druge strane nije sama rijeka Zeta proglašena parkom prirode nego i vegetacija oko nje, a to je mjesto gdje treba da se gradi kolektor, iskreno se nadam da će se ova odluka ozbiljno razmotriti", jedan je od komentara na toj stranici.

Drugi korisnik te društvene mreže napisao je da je kolektor potreban, kao i uređenje čitave infrastrukture kanalizacionih i otpadnih voda na nivou grada:

"Al' nikako ne smijemo dozvoliti da se takvo postrojenje uradi u centru grada, na prostoru Landže, koje može da bude mnogo ljepše i pametnije iskorišteno. Na mjestu gdje u nedostatku sportske infrastrukture treniraju naša djeca, mnogi rekreativci, gdje sve generacije naših sugrađana provode slobodno vrijeme da uživaju u šetnji, odmaranju i kupanju na plažama naše Rijeke Zete i od skoro Prirodnog parka... Landža treba da bude PARK i mjesto za uživanje."

Landža je gradsko naselje, a mjesto na kom je planirana izgradnja kolektora svega par stotina metara udaljeno je od vrtića, osnovne škole, gimnazije, Doma zdravlja...

Bonus video: