PROGRAM RAZVOJA PRIJESTONICE

Donešena odluka o kupovini zemljišta za gradnju hotela Lokanda na Cetinju

Kupoprodajna cijena biće isplaćena sadašnjem vlasniku zemljišta, kompaniji Izbor iz Bara, iz Kapitalnog budžeta Crne Gore za 2020. godinu
1034 pregleda 2 komentar(a)
sjednice Skupštine prijestonice Cetinje, Foto: Prijestonica Cetinje
sjednice Skupštine prijestonice Cetinje, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 11.12.2019. 17:06h

Skupština  Prijestonice Cetinje usvojila je danas odluku o kupovini 2,6 hiljada metara kvadratnih zemljišta u istorijskom jezgru čime se stvaraju uslovi da lokalna vlast na tom prostoru ponovo izgradi hotel „Lokanda“, koji  je srušen nakon zemljotresa 1979. godine, i rekonstruiše Studentski trg.  

Kupovina zemljišta predviđena je Programom razvoja Prijestonice Cetinje za 2020. godinu, a za tu namjenu, prema Odluci, biće potrošeno 750.000,00 eura, shodno Izvještaju  o procjeni fer vrijednosti građevinskog zemljišta koji je uradila  procjeniteljska kuća „Deloitte Consulting“. 

Kupoprodajna cijena biće isplaćena sadašnjem vlasniku zemljišta, kompaniji Izbor iz  Bara, iz Kapitalnog budžeta Crne Gore za 2020. godinu. Odluka neće proizvoditi pravno djestvo u slučaju da ta kompanija ne dostavi Prijestonici list nepokretnosti oslobođen od tereta i ograničenja prije  zaključivanja Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti.

Skupština Prijestonice upoznala se i sa novembarskim presjekom realizacije godišnjeg Programa razvoja grada.

Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan  kazao je obraćajući se odbornicima da je Prijestonica u 2019. godinu ušla sa ciljem da realizuje što više projekata iz godišnjeg Programa razvoja, prateći tako potrebe grada i iskazane želje građana. 

„U  tome se suočavala sa brojnim izazovima, od kojih je većinu uspješno savladala što potvrđuje i trenutni procenat realizacije Programa razvoja na nivou od preko 90 odsto“, kazao je gradonačelnik, navodeći da će  realizacija, ukoliko vremenski uslovi dozvole, iznositi između 95 i 100  odsto.

Kašćelan je kazao da vjeruje, bez obzira na oprečne stavove u javnosti, na osporavanje rada lokalne uprave i na neutemeljene kritike, da je svima  jasno da „smo radili u najboljem interesu svih nas“.

„Novac koji nam je opredijeljen kroz Zakon o Prijestonici potrošen je u najvećoj mjeri. Koliko ozbiljno shvatamo ovaj posao, a posebno plan realizacije Programa razvoja, govori činjenica da smo već započeli  pripreme za realizaciju projekata iz Programa za 2020. godinu“, naveo je  on. 

Skupština je usvojila i odluke o lokalnim administrativnim i lokalnim komunalnim taksama. 

Odlukom  o lokalnim administrativnim taksama pojedine tarife su smanjene, a neke  promijenjene, što će pozitivno odraziti na korisnike bilo da su pravna  ili fizička lica.

Tako  su takse iz tarifnog broja 1, koje se odnose na podnošenje zahtjeva,  smanjene čak 50 odsto, a na donošenje rješenja (tarifni broj 4) za 25  odsto.

Novom Odlukom o lokalnim komunalnim taksama komunalne takse obuhvaćene su kroz tri tarifna osnova, umjesto dosadašnjih 12. Rješenja iz novih propisa pozitivno će uticati na dio dosadašnjih obveznika za koje se neće obračunavati taksa ili će biti umanjena zbog novih zakonskih  ograničenja.