Pljevlja: Radnici Pogrebnog najavili štrajk

„Apelujemo i molimo Opštinu da ozbiljno shvati našu situaciju i da pokušaju da nađu rješenje“, rekao je Šljukić
993 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan, Goran Malidžan
Zgrada opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan, Goran Malidžan

Dio radnika pljevaljskog Komunalnog preduzeća koji su zaposleni u radnoj jedinici Pogrebne usluge najavili su obustavu svih poslova na gradskom groblju, uključujući i usluge sahrana, ukoliko rukovodstvo preduzeća ne isplati dio zaostalih zarada.

Dopis koji su uputili rukovodstvu preduzeća I odbornicima lokalnog parlamenta potpisali su Rajko Kotlaja, Ranko Bošković, Ranko Soković, Predrag Lacman, Jasmin Demirović i Radomir Spajić.

“Zbog kašnjenja plata I drugih neizmirenih obaveza radnici su prinuđeni da stanu sa svim radovima na groblju. Radnici koji kopaju grobove i nemaju nijedan slobodan dan u teškoj su situaciji I traže minimum tri plate ili kopanja više nema”, naveli su radnici u dopisu. Zaposlenima u komunalnim uslugama duguje se 11 zarada. Prije nekoliko dana uplaćena im je polovina plate za januar ove godine. Predsjednik sindikalne organizacije Komunalne usluge Vukadin Šljukić kazao je da u tom preduzeću radi 55 radnika.

„Apelujemo i molimo Opštinu da ozbiljno shvati našu situaciju i da pokušaju da nađu rješenje“, rekao je Šljukić ističući da u preduzeću još nije izabran direktor nakon što je v.d. direktora Tanja Vučetić podnijela ostavku.

Tvrdi da zaposlenima doprinosi nisu isplaćeni od juna 2016. te da preduzeće nije uplaćivalo sindikalnu članarinu od januara 2018, iako je ona redovno odbijana od zarada zaposlenih.

Kazao je i da preduzeće nije uplaćivalo dug prema jednom od trgovinskih lanaca, gdje su radnici mogli da trguju na odloženo, a da su zaduženi iznosi redovno odbijani od plata. Ista situacija je i sa osiguravajućim kućama kod kojih su zaposleni registrovali svoja vozila na rate.

Šljukić je kazao da su radnici bili primorani da pokrenu sudske postupke, koje su dobili, zbog neprimjenjivanja kolektivnog ugovora prilikom obračuna ličnog dohotka zaposlenima.

Bonus video: