Kogali: Nasilje prijavljujete svojim roditeljima, policiji, nastavnicima, socijalnim radnicima...

Sa Kogalijem razgovaraju mladi evropski ambasadori iz Podgorice, Nikšića, Berana, Kolašina i Rožaja, među kojima su i pobjednici takmičenja "Potraga za ljudskim pravima" i TV kviza "EUmetrija"
1049 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnje konferencije, Foto: Borko Ždero
Sa današnje konferencije, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 12.12.2019. 10:40h

Povodom 30. rođendana konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, mladi evropski ambasadori jutros organizuju razgovor o stanju prava djeteta u zemlji sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osamom Kogalijem.

Sa njim razgovaraju mladi evropski ambasadori iz Podgorice, Nikšića, Berana, Kolašina i Rožaja, među kojima su i pobjednici takmičenja "Potraga za ljudskim pravima" i TV kviza "EUmetrija".

Mladi evropski ambasdor Nikola pitao je Kogalija zašto je važno da mladi ljudi učestvuju u procesu kreiranja politika i prilika za mlade.

"Osim toga, da li UNICEF ima neki plan ili program podrške adolescentima u riziku", pitao je Nikola.

Kogali je između ostalog odgovorio da su najbolji eksperti za djetinjstvo danas sama djeca i mladi ljudi.

"Ako želimo da unaprijedimo tu fazu života, treba često sa vama da o njoj razgovaramo. Upravo iz toga smo ove godine podržali mlade Crne Gore da preuzmu Delegaciju EU u Crnoj Gori, rezidenciju predsjednika Crne Gore, Skupštinu, Ministarstvo kulture i medije. Jedno od obećanja koje smo čuli od ambasadora kulture je da će se nove politike i strategije u oblasti kulture praviti u konsultacijama sa mladima i radujemo se tome", kazao je Kogali.

Šef predstavništva UNICEF-a je rekao da je prošlogodišnje MIKS istraživanje u Crnoj Gori pokazalo da je dvije trećine djece uzrasta do 14 godina doživjelo neki vid nasilja.

"Kada razgovaramo sa mladim ljudima kao što ste vi, čujemo puno žalbi povodom vršnjačkog nasilja kako oflajn, tako i onlajn".

Kogali je istakao da je prijavljivanje nasilja je dužnost svakog pojedinca u društvu.

"Pozivam vas da nasilje prijavljujete svojim roditeljima, policiji, nastavnicima, socijalnim radnicima ili Ombudsmanu. Ne tako davno cijela zemlja je bila šokirana medijskim izvještajima o bebi koja je na smrt pretučena kod kuće. Ne smijemo dozvoliti da se to ponovo desi bilo kom djetetu u Crnoj Gori. Zato moramo prijavljivati nasilje", poručio je Kogali.

Bonus video: