Amfilohije: Donijećemo mošti Svetog Vasilija Ostroškog na sabor u Nikšiću

"Mnogo je duboka i komplikovana priča u Crnoj Gori i ne smije se dozvoliti da se budućnost Crne Gore gradi na bogomržnji i bratomržnji, već na pomirenju i bratskoj slozi"
33596 pregleda 494 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
Mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 12.12.2019. 17:49h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije najavio je da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti na crkveno-narodnom saboru u Nikšiću 21. decembra.

Kako prenosi sajt Mitropolije, Amfilohije je istakao da je ličnost Svetog Vasilija ona koja ne dijeli ljude već vjekovima objedinjuje oko svojih svetih moštiju, ne samo pravoslavne, već i sve duše žedne i gladne Boga i ljubavi Božije.

"Sveti Vasilije će ponovo doći u Nikšić, njegove mošti će biti na poklonjenje u njegovom hramu u Nikšiću", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je, kako se dodaje, izrazio zabrinutost zbog situacije u kojoj se Crna Gora nalazi.

"Mnogo je duboka i komplikovana priča u Crnoj Gori i ne smije se dozvoliti da se budućnost Crne Gore gradi na bogomržnji i bratomržnji, već na pomirenju i bratskoj slozi. Pozivamo sve, bez razlike, kao što dolaze u Ostrogu na poklonjenje, da dođu i u Nikšić, jer sveti Vasilije ne gleda ko je ko, ko je musliman, ko je pravoslavac nego sve prima. Pozivamo sve ljude da dođu da cjelivaju (mošti), kao što dolaze u Ostrogu i cjelivaju i muslimani… Ima i film koji je urađen o jednoj muslimanki iz Kazahstana koja je tu došla, i koja je imala viđenje Svetoga Vasilija i njemu se poklonila i došla tu u Ostrog. Tako isto dolaze masovno i rimokatloci. Sveti Vasilije ne dijeli ljude, sveci ne dijele ljude kao što i Hristos kome se oni klanjaju nije došao da dijeli i da ukida Zakon i proroke, nego da objedini i Zakon i proroke i da oni postanu proroci čitavog svijeta, i da se (ispuni) zakon Božiji koji propovijeda i svjedoči ova crkva i Mitropolija Zetska i Crnogorska već 800 godina", kazao je Amfilohije.

On je rekao i da ima namjeru da oko Božića pozove na Svetopetrovsku večeru ili ručak predstavnike svih političkih stranaka u Crnoj Gori, bilo da su muslimani, katolici, Albanci ili Crnogorci.

"Sve predstavnike ću da pozovem na jednu bratsku večeru pomirenja svih u Crnoj Gori. Da na tom pomirenju i bratskoj ljubavi gradimo budućnost, i svoju i svoje djece i Crne Gore, a ne na mržnji, na diobama i svađama, krvoprolićima i onome što je građeno naročito od 1941", kazao je Amfilohije.

On je dodao i da "onaj koji je nekršten prirodno želi da crkva bude nekakva njegova prćija".

"Zaista se obraćam i ovima koji su sada na vlasti da prije svega shvate da ničija nije do zore gorela, i da je svaka vlast od danas do sutra, kao i naši životi. Prema tome, ja ih pozivam da se oni sami vrate onom izvornom crnogorstvu, izvornoj Crnoj Gori, i da se oslobode od nasljeđa bratoubilačkog i bogoubilačkog, jer sve što je građeno ovdje (u Manastiru Ostrog) građeno je na ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjima. To je svjedočanstvo ove svetinje", poručio je Amfilohije.

Bonus video: