Damjanović predstavila SEEIIST projekat na konferenciji u Trstu

Damjanović je istakla kako je ovaj projekat pružio jedinstvenu šansu regionu da se prvi put sredstvima naučne diplomatije bori za ostvarenje cilja koji bi za cijeli region predstavljao značajan naučni i tehnološki iskorak
361 pregleda 0 komentar(a)
Ministarka nauke na konferenciji CEI u Trstu, Foto: Ministarstvo nauke
Ministarka nauke na konferenciji CEI u Trstu, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 13.12.2019. 16:46h

Ministri zemalja Centralne evropske inicijative (CEI) izrazili su kroz Deklaraciju o nauci podršku Međunarodnom institutu za održive tehnologije na prostoru jugoistočne Evrope (SEEIIST), ukazajući na značaj nauke i krupnih međunarodnih istraživačkih infrastruktura kao osnovnog alata za povezivanje zemalja regiona, saopšteno je danas iz Ministarstva nauke.

Na ministarskoj konferenciji o nauci i istraživanju u Trstu, na poziv italijanskog ministra za obrazovanje i istraživanje Lorenca Fioramontija, učestvovala je ministarka nauke Sanja Damjanović.

Cilj događaja, na kojem je učestvovalo šest ministara i dvanaest šefova delegacija zemalja CEI, bio je da se osnaži saradnja zemalja članica i identifikuju opcije i rješenja za važne regionalne i evropske izazove.

Ministarka je predstavila projekta SEEIIST, čiji je glavni dio hadronska kancer terapija.

Damjanović je istakla kako je ovaj projekat pružio jedinstvenu šansu regionu da se prvi put sredstvima naučne diplomatije bori za ostvarenje cilja koji bi za cijeli region predstavljao značajan naučni i tehnološki iskorak.

„Projekat bi unaprijedio saradnju nauke, tehnologije i privrede i predstavljao platformu za usavršavanje naučnika, inženjera, tehničara na osnovu transfera znanja i tehnologija iz evropskih centara, poput CERN-a i dr. Uz to, stimulisao bi razvoj komplementarnih tehnologija, kao što su korišćenje alternativnih izvora energije, razvoj naprednih digitalnih sistema i sl.“, kazala je ministarka.

U svojstvu predsjedavajućeg CEI naredne godine, Crna Gora će, kako je saopšteno iz Ministarstva, biti posvećena osnaživanju dobrosusjedskih odnosa, konstruktivnoj razmjeni mišljenja i ideja, kao i unapređenju dijaloga i projektno - orjentisane saradnje među zemljama članicama CEI.

Bonus video: