U KCCG primjena novih operativnih procedura: Rješava se problem hroničnog suzenja oka

Kako je saopšteno iz KCCG, oftalmolozi Nemanja Golubović i Nikola Cvijović, predvođeni doktorom Josipom Kneževićem iz Kliničkog bolničkog centra iz Zagreba, protekla tri dana radili su operacije suznih puteva savremenom metodom (dakriocistorinostomije, punktoplastikom, kanalikulodakriocistostomijom)
3888 pregleda 1 komentar(a)
KCCG, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
KCCG, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 14.12.2019. 15:57h

Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) počela je primjenu novih operativnih procedura suznih puteva savremenim metodama, kojim se rješava se problem hroničnog suzenja oka uslijed zapušenosti suznih puteva.

Kako je saopšteno iz KCCG, oftalmolozi Nemanja Golubović i Nikola Cvijović, predvođeni doktorom Josipom Kneževićem iz Kliničkog bolničkog centra iz Zagreba, protekla tri dana radili su operacije suznih puteva savremenom metodom (dakriocistorinostomije, punktoplastikom, kanalikulodakriocistostomijom).

Direktorica Klinike za očne bolesti, Danijela Đurović Raonić rekla je da se ovim metodama rješava problem hroničnog suzenja oka uslijed zapušenosti suznih puteva.

"Zatim prednje orbitotomije, kao posljedica prisustva tumora sa biopsijom mekih tkiva orbite, rekonstrukcija konjuktivalnog sakusa kod pacijenata kod kojih je došlo do stečenog nedostatka očne jabučice i problem duplih slika kod očne bolesti štitne žlijezde aplikacijom botulin toksina i okuloplastične operacije, koje se do sada nisu radile na Klinici za očne bolesti", pojasnila je Đurović Raonić.

Prema njenim riječima, uvođenjem tih savremenih operativnih procedura, Klinika za očne bolesti prati svjetske trendove koji se primenjuju u referentnim oftalmoloških centrima.

"Uvođenjem ovih procedura naša Klinika je obezbijedila benefite, prije svega našim pacijentima jer smo im omogućili veći komfor dobijanjem zdravstvene usluge u svojoj državi, kao i zdravstvenom sistemu jer ćemo uštedjeti značajna sredsta koja su se do sada izdvajala za liječenje van Crne Gore", istakla je Đurović Raonić.

Pacijentkinja Darinka Ravić sa Cetinja, kojoj su operisani suzni kanali novom metodom, veoma je zadovoljna kompletnim tretmanom, uslugom i higijenom, koja je kako kaže, na visokom nivou.

"Trebala sam da idem za Beograd na operaciju, ali pošto sam teški bolesnik od kičme nisam mogla putovati pa sam odbila. Došla sam na konzilijum i predložili mi da se operišem ovdje kod nas u Kliničkom centru i tako je i bilo. Baš sam zadovoljna i sa operacijom i sa doktorima i stvarno je sve na visokom nivou", rekla je Ravić.

Iz KCCG su saopštili da je u Klinici za očne bolesti za godinu i po, zahvaljujući nabavci specifičnog, sofisticiranog instrumentarija, savremenih aparata i edukaciji ljekara, napravljen ogroman iskorak u hirurškom tretmanu u oftamologiji.

"Uvedeno je niz novih procedura, tako da se samostalno rade najsloženije mikrohirurške operacije zadnjeg segmenta oka, što KCCG svrstava u red najreferentnijih ustanova u svijetu. Sprovodi se i dnevna hirurgija operacije katarakti što smo sigurno jedinstven primjer ne samo u region, nego i šire, gdje pacijenti za operaciju katarakte ne čekaju duže od deset dana", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: