Jačanje saradnje u primjeni Fulbrajt programa

Šehović je kazao da se Memorandumom nastoji unaprijediti saradnja između obrazovnih, naučnih i istraživačkih institucija Crne Gore i SAD
77 pregleda 2 komentar(a)
Damir Šehović, Margaret Uehara, Foto: Mps.gov.me
Damir Šehović, Margaret Uehara, Foto: Mps.gov.me
Ažurirano: 02.03.2018. 18:24h

Ministar prosvjete Damir Šehović i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Margaret En Uehara potpisali su danas Memorandum o razumijevanju o jačanju i razvijanju kulturnih veza između dvije zemlje putem Fulbrajtovog programa akademske razmjene.

Iz Ministarstva je saopšteno da Memorandum sadrži mjere koje će oba partnera ispuniti kako bi obezbijedilI da Fulbrajtov program nastavi da doprinosi razmjeni između dvije zemlje.

Fulbrajtov program, kako je pojašnjeno, podstiče dvosmjernu akademsku razmjenu.

"Pod pokroviteljstvom programa, američki istraživači i mladi predavači engleskog jezika će dolaziti u Crnu Goru, a crnogorski istraživači i studenti odlaziti u SAD, kako bi obavili istraživanja i prenijeli informacije o istoriji i kulturi Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Šehović je kazao da se Memorandumom nastoji unaprijediti saradnja između obrazovnih, naučnih i istraživačkih institucija Crne Gore i SAD.

"To zaista jeste značajan korak za Crnu Goru, posebno kada se uzme u obzir da je Fulbrajt jedan od najznačajnijih programa stipendiranja iz SAD“, kazao je Šehović.

Uehara je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazala da Fulbrajt program igra važnu ulogu u jačanju veza između građana Crne Gore i SAD.

"Kad se fulbrajtovci vrate kući, oni dijele svoja iskustva sa prijateljima i članovima porodice u svojim zajednicama, a to inspiriše druge da slijede njihov primjer tražeći prilike da studiraju u inostranstvu i donesu pozitivne promjene u svijetu u kojem živimo”, rekla je Uehara.

Iz Ministarstva su saopštili da Fulbrajtov program, kao vodeći međunarodni program obrazovne razmjene američke Vlade, povećava međusobno razumijevanje građana SAD i građana drugih zemalja.

Navodi se da su Uehara i Šehović razgovarali i o donaciji SAD Crnoj Gori za rekonstrukciju četiri crnogorske obrazovne ustanove.

"SAD su donirale oko 550 hiljada dolara za rekonstrukciju osnovnih škola “Sutjeska” u Podgorici, "18.oktobar" na Bioču, "Mihailo Žugić" u Pljevljima, kao i JPU "Radmila Nedić" u Beranama“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Međunarodni tender za izbor izvođača radova završen, i radovi na tim objektima će početi narednih mjeseci.

Bonus video: