Plan Aerodroma za ovu godinu: Devet miliona za javne nabavke

Ovogodišnji plan veći od onih iz ranijih godina, što svjedoči o promjeni u načinu vođenja te profitabilne državne firme
61 pregleda 2 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.03.2018. 17:31h

Aerodromi Crne Gore (ACG) ove će godine za kupovinu roba, plaćanje usluga i izvođenje radova utrošiti ukupno 8,83 miliona eura, piše u planu javnih nabavki ACG koji je objavljen na sajtu Uprave za javne nabavke.

Od toga će za kupovinu nove opreme biti izdvojeno najviše novca 7,12 miliona eura, dok će za radove biti izdvojeno 874.500, a za usluge 838.500 eura. Ovogodišnji plan javnih nabavki ACG osjetno je veći od onih iz ranijih godina što svjedoči o drastičnoj promjeni u načinu vođenja te profitabilne državne firme koju je lani kao izvršni direktor preuzeo Danilo Orlandić (SD). On je na tom mjestu naslijedio svog starijeg stranačkog kolegu Milovana Đuričkovića koji je bi poznat po tome što se trudio da izdatke na opremanje ACG svede na minimum. Đuričkovićev pristup rezultirao je činjenicom da je ACG nagomilao oko 25 miliona eura keša na svojim računima, ali je istovremeno preduzeće trpjelo velike kritike zbog loših uslova za putnike i zaposlene, pogotovo na aerodromu u Tivtu.

Vlada je zbog toga lani formalizovala ideju da aerodrome da u dugoročni zakup stranom partneru koji bi po viđenju kabineta premijera Duška Markovića, brže i bez posljedica po državnu kasu, razvijao i modernizovao vazdušne luke u Tivtu i Podgorici. Sa time se ne slažu u SD-u čiji kadrovi rukovode sa ACG, pa su na čelo firme lani doveli Orlandića koji treba da novim menadžerskim pristupom, u praksi dokaže da se aerodromi mogu adekvatno razvijati sopstevnim novcem i biti veoma uspješni i u državnom vlasništvu.

Prvi nagovještaj promjene u načinu vođenja ACG je ovogodišnji ambiciozni plan javnih nabavki u kome figuriraju i neke stavke koje je Đuričković ranije godinama izbjegavao da realizuje, posebno kada je aerodrom Tivat u pitanju.

ACG planira da ove godine za skoro milion eura nabavi znatnu količinu najsavremenije nove kontradiverzione opreme za bezbjednosne kontrole prtljaga, robe i putnika, a koja će se instalirati na oba aerodroma. Osim obnavljanja postojeće opreme, planirana je i nabavka uređaja kojima bi se opremili i novi aneksi obje vazdušne luke koje ACG namjerava da podigne kao privremene objekte, kako bi na najbrži mogući način koliko-toliko pred turističku sezonu, povećala kapacitete i propusnu moć malih terminalnih zgrada na aerodormima, posebno onog u Tivtu.

ACG će ove godine kupiti i novi ambu-lift vrijedan 180 hiljada eura, samohodne i vučne stepenice za ukrcaj putnika u avione za 850 hiljada eura, GPU agregat za snabdijevanje aviona na platformi strujom od 220 hiljada eura, novi autobus za prevoz putnika do aviona od 350 hiljada eura, vozilo za snabdijevanje aviona vodom od 80 hiljada, samohodni vazdušni kompresor za startovanje avionskih motora vrijedan 220 hiljada eura, vozilo za servis toaleta na avionima od 330 hiljada, ambulatno vozilo od 52 hiljade... Za nabavku radne odjeće i uniformi za osoblje ACG na što je takođe godinama bilo primjedbi, ACG će ove godine utrošiti preko 300 hiljada eura, a konačno su u plan nabavki uvrštene i neke finansijski relativno skromne, ali vazdušnim lukama izuzetno potrebne stvari poput lasera i zvučnih uređaja za rastjerivanje ptica sa piste. S.L.

Nabavljaju dva vatrogasna vozila

Najveća pojedinačna stavka među planiranom nabavkom nove opreme je kupovina dva specijalna teška aerodromska vatrogasna vozila, ukupne vrijednosti 1,1 milion eura. Po jedno takvo vozilo dobiće aerodromi u Tivtu i Podgorici kako bi izašli u susret potrebama koje nameće narastajući obim aviosaobraćaja i uvođenje većih tipova aviona u čarter i redovan saobraćaj na crnogorskim vazdušnim lukama. Aerodrom Tivat pored toga, dobiće i novo komandno vatrogasno vozilo i vozilo za obilazak piste.

Bonus video: