Nikšićanima dosta buke u "tihoj zoni" grada

Već deset godina traje naš problem i ugroženo nam je osnovno pravo na život, kaže jedan od stanara Ulice narodnih heroja
159 pregleda 8 komentar(a)
Ulica narodnih heroja, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ulica narodnih heroja, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.03.2018. 16:43h

Stanari zgrade u Ulici narodnih heroja u Nikšiću podnijeli su tužbu protiv Komunalne policije jer, kako tvrde, deceniju biju bitku da lokali preko puta poštuju radno vrijeme i jačinu muzike svedu na dozvoljeni nivo.

Vlasnici lokala su se mijenjali, a problem je, tvrde stanari iz ulaza 28 i 30, ostao, pa su tužili Komunalnu policiju zbog “organizovanog nerada“.

“Već deset godina traje naš problem i ugroženo nam je osnovno pravo na život. Pored toga što je preglasna muzika i radno vrijeme prekoračeno, pa lokali rade da ranih jutarnjih sati, lomljen je komunalni i mobilijar oko zgrade, ali i ulazna vrata i stakla na automobilima, a dva puta su aktivirane eksplozivne naprave“, kazao je jedan od stanara.

Iz Komunalne policije nijesu željeli da odgovore na optužbe.

Rješenjem Opštine iz 2013. godine, ulica je proglašena za tihu zonu grada sa maksimalno dozvoljenom bukom od 40 decibela u toku dana, odnosno 35 decibela od 23 do 7 časova.

Stanari tvrde da je jačina muzika iz lokala od 60 do 80 decibela.

“Komunalna policija se uglavnom ne javlja na naše telefonske pozive, a kada se jave dođu često pola sata ili sat nakon poziva, samo prođu pored lokala i fotografišu ih kao navodni dokaz da oni ne rade, napišu fingirane izvještaje i puste ih da rade do kasno u noć. Samo jedna smjena odradi svoj posao kako treba“.

Stanari pričaju da su od 2008. napisali na desetine molbi, zahtjeva, urgencija, prijava, kako Komunalnoj policiji, Turističkoj inspekciji i Centru bezbjednosti, tako i nadležnim službama i čelnim ljudima Opštine, zaštitniku ljudskih prava i sloboda, a nedavno i predsjedniku Vlade.

“Policija je uvijek reagovala i hvala im na tome, a zaštitnik ljudskih prava je jedini odgovorio, profesionalno i stručno ispitao slučaj i donio zaključak i preporuke opštinskim organima koji nijednog momenta nijesu reagovali. Sada čekamo odgovor premijera“, kazali su stanari.

U mišljenju zaštitnika ljudskih prava od 22. decembra 2016. stoji da je „utvrđena povreda prava na zdravu životnu sredinu prvenstveno emitovanjem preglasne muzike“, da se „stiče utisak da nadležni organi zaduženi za sprovođenje Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini tolerišu buku“ i da bi stanari kada bi se rigorozno primjenjivao navedeni zakon i odluka o radnom vremenu lokala bili pošteđeni “terora“.

Preporuka koju je potpisao zamjenik zaštitnika ljudskih prava i sloboda bila je da Komunalna policija redovno prati i kontroliše nivo buke i preduzme mjere kako ne bi dolazilo do prekoračenja i kako bi se stanarima obezbijedio mir i normalni uslovi za rad i odmor.

“Tražimo samo da se poštuju granice dozvoljene buke i radno vrijeme. Nemamo ništa protiv rada lokala ili vlasnika... Tražimo samo pravo na mir i bezbjedan život“.

Bonus video: