Uplovilo više od osam hiljada brodova

„Što se tiče dimenzija jahti, ove smo godine imali 14% veću zauzetost vezova za brodove duže od 30 metara koji spadaju u mega i super jahte. Dužina boravka tih najvećih brodova ove je sezone bila čak 61 odsto veća nego lani“, kazao je Lazar Bakić, analitičar u Porto Montenegru
682 pregleda 0 komentar(a)
Najveća jahta koja je dolazila imala 180 metara, Foto: Porto Montenegro
Najveća jahta koja je dolazila imala 180 metara, Foto: Porto Montenegro

Marinu Porto Montenegro ove je godine posjetilo preko 2.000 jahti svih veličina, a zabilježeno je ukupno više od osam hiljada uplovljavanja brodova, što je 2019. učinilo do sada najupsješnijom kada je taj nautički centar u pitanju.

Kako ističu u menadžmentu Porto Montenegra, tivatsku marinu ove su godine posjetile i neke od najvećih, najskupljih ili najluksuznijih privatnih ili državnih giga-jahti na svijetu, poput do sada najveće svjetske jahte, 180 metara dugog broda „Azzam“, 163-metarskog „Eclipsa“ Romana Abramoviča, do 141 metar duge jahte „Yas“ koja pripada vladajućoj porodici Al nahijan iz UAE, ili jedinstvenog neobičnog trojarbolnog jedrenjaka „Sailing yacht A“, od 143 metra koji pripada ruskom oligarhu Aleksandru Meljničenku.

Prosječna popunjenost marine na godišnjem nivou, u 2019. je 13,5% bolja nego prethodne godine, dok je prosječna mjesečna popunjenost vezova u Porto Montenegru ove sezone bila 16,3% veća nego lani.

„Što se tiče dimenzija jahti, ove smo godine imali 14% veću zauzetost vezova za brodove duže od 30 metara koji spadaju u mega i super jahte. Dužina boravka tih najvećih brodova ove je sezone bila čak 61 odsto veća nego lani“, kazao je Lazar Bakić, analitičar u Porto Montenegru.

Kada je u pitanju struktura klijentele koja svojim jahtama dolazi u Porto Montenegro, po brojnosti preovlađuju gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije, Ukrajine, Njemačke, Crne Gore, Srbije, Malte, Ukrajine, Italije, SAD i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bonus video: