Zaboravljeni somenik kulture: Državna apoteka na Cetinju stara 140 godina

“Po starosti to je druga apoteka na Balkanu, dok je prva “Mala braća” i nalazi se u Dubrovniku - kaže direktorica ove ustanove”, farmaceut Ljiljana Radunović
911 pregleda 0 komentar(a)
apoteka Cetinje (novine)
apoteka Cetinje (novine)
Ažurirano: 02.03.2018. 16:35h

Prva državna apoteka u Crnoj Gori i jedna od dvije najstarije na Balkanu, otvorena je prije 140 godina na Cetinju i još radi kao jedina državna apoteka u prijestonici.

Apoteka, koja danas nosi ime “Jovo Dreč”, otvorena je 1878. pri cetinjskoj bolnici “Danilo I”. Početkom 1881. izdvojena je iz sastava bolnice i smještena u privatnoj kući, 10-ako godina kasnije prešla je u privatno vlasništvo čovjeka čije ime danas nosi, Jova Dreča, prvog državnog, dvorskog i privatnog apotekara u Crnoj Gori.

Apoteka se nalazila u centru grada, a poslije smrti Jova Drača, 1903. preuzeo je Dubrovčanin Uroš Marić, koji je opet 110 godina kasnije prodao prvom domicilnom apotekaru, magistru farmacije Krstu Matanoviću.

“Po starosti to je druga apoteka na Balkanu, dok je prva “Mala braća” i nalazi se u Dubrovniku - kaže direktorica ove ustanove”, farmaceut Ljiljana Radunović.

Enterijer u apoteci je autentičan rad austrougarskih majstora, zbog čega je i proglašena spomenikom kulture 1968. “Pomalo zaboravljen spomenik kulture. Došli smo u fazu da su mnogi detalji koji su pojačavali utisak ovog autentičnog zdanja bili vidno oštećeni. To je bio razlog da angažujemo vajarku Maju Čakalović, da ovoj veoma posebnoj građevini, vrati nekadašnji sjaj”, kaže Radunović.

Bonus video: