Kolektor digao na noge Danilovgrađane

Peticiju protiv izgradnje postrojenja u naselju Landža potpisalo više od hiljadu građana za svega nekoliko dana
2445 pregleda 0 komentar(a)
Kolektor goruća tema, kanalizacija se izliva u Zetu, Foto: Jelena Jovanović
Kolektor goruća tema, kanalizacija se izliva u Zetu, Foto: Jelena Jovanović

Plan lokalne vlasti da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda napravi u danilovgradskom naselju Landža digao je na noge stanovnike grada na obali rijeke Zete - prikupljaju se potpisi za peticiju kojom se traži druga lokacija, pišu primjedbe, zove u pomoć struka.

Epicentar dešavanja u Njegoševoj je ulici - na uglu te i uličice koja vodi ka Landži aktivisti prikupljaju potpise i građanima objašnjavaju zbog čega kolektor ne smije biti na 200 metara od centra grada.

Glas protiv izgradnje kolektora dalo je hiljadu i nekoliko stotina građana, za svega nekoliko dana.

Iz grupe okupljene iza inicijative “Stop kolektoru u centru grada” juče su “Vijestima” rekli da će danas predati primjedbe Agenciji za zaštitu životne sredine, ali i da će rješenje problema tražiti u Opštini Danilovgrad.

Prije dvije sedmice, u Opštini je održana javna rasprava na kojoj su građani iz više naselja tražili da se za kolektor pronađe nova lokacija, poručujući da neće dozvoliti da se to postrojenje gradi u Landži.

Mjesto na kom je lokalna vlast planirala izgradnju kolektora jedno je od gradskih kupališta, a na samo nekoliko metara dalje godinama treniraju mlađe selekcije danilovgradskih fudbalera.

Izgradnja kolektora godinama je bila goruća tema u Danilovgradu koji nema riješeno pitanje prečišćavanja otpadnih voda, već se kanalizacija direktno izliva u Zetu koja je prije dvije sedmice odlukom Vlade proglašena parkom prirode.

Na Fejsbuku je napravljena stranica “Stop kolektoru u centru Danilovgrada”, sa koje Danilovgrađani poručuju da je Landža za taj grad ono što je brdo Gorica za Podgoricu ili Trebjesa za Nikšić.

Landža je gradsko naselje, a mjesto na kom je planirana izgradnja kolektora svega nekoliko stotina metara udaljeno je od vrtića, osnovne škole, gimnazije, Doma zdravlja... Biolog Vuk Iković, koji je i jedan od autora studije zaštite rijeke Zete, rekao je da se prostor na kom je planirana izgradnja kolektora može bolje iskoristiti.

“Kao izletište, gradski park, prostor za sport i rekreaciju i za obrazovne svrhe. To je dio grada koji može da nadomjesti dosta manjkavosti nastale urbanizacijom i nedostatkom zelene infratsrukture Danilovgrada. Ako hoćemo jedan prostor da najbolje iskoristimo onda njegov prvi i glavni korisnik treba da bude lokalno stanovništvo jer oni najbolje poznaju tu lokaciju”, rekao je za Radio Danilovgrad Iković, koji je službenik na poslovima zaštite životne sredine u Opštini Danilovgrad.

Bonus video: