Rijetka sova ubijena kao i sivi soko

Sivi sokolovi i sove su predatori koji se hrane golubovima, zbog čega, tvrde iz Centra za proučavanje i zaštitu ptica najviše smetaju golubarima
309 pregleda 5 komentar(a)
sova, Foto: CZIP
sova, Foto: CZIP
Ažurirano: 02.03.2018. 15:29h

Nakon što je prošle godine bojnim otrovom usmrćena rijetka ptica grabljivica, sivi soko, ista sudbina zatekla je i jednu od najvećih sova na svijetu - veliku ušaru.

Sivi sokolovi i sove su predatori koji se hrane golubovima, zbog čega, tvrde iz Centra za proučavanje i zaštitu ptica najviše smetaju golubarima. Oni su prošle godine podnijeli krivičnu prijavu protiv golubara iz Maslina, čijeg je otrovom namazanog goluba prošle godine ulovio sivi soko, koji je zatim uginuo. Na isti način je stradala i sova ušara, u čijem je želucu pronađena golubija glava, a u kandžama perje ofarbanom rozom bojom (otrovom furadanom).

Sova je nađena u dvorištu vojne kasarne u Maslinama.

“Čekajući odgovor tužilaštva godinu dana kasnije desio se novi slučaj trovanja, ovoga puta velike ušare koja je nađena takođe u Maslinama. Ovog puta stradala je jedna od najvećih sova na svijetu, u svega nekoliko minuta, nađena u dvorištu vojne kasarne. Jedinka je u želucu imala glavu goluba, na kandžama bijelo perje, a na kljunu roze pero što nas je odmah uputilo na novo trovanje furadanom. Nakon izvršene obdukcije koja je pokazala smrt uzrokovanu trovanjem, izvršena je i analiza u Centru za ekotoksikološka ispitivanja koja je pokazala da je ova sova nastradala usljed trovanja furadanom”, piše u saopštenju CZIP-a.

Oni smatraju da trovanje izuzetno opasnim otrovom kreće iz Maslina, od osobe koja “potpuno svjesno dovodi u opasnost građane naročito djecu koja mogu iz znatiželje da dodirnu sovu ili neku drugu grabljivicu nastradalu na ovaj način”.

Oni podsjećaju da otrov još nije imao posljedice po ljude, a da opasnost navodno izaziva osoba koja iz hobija, a u cilju zaštite golubova desetkuje njihove predatore narušavajući na taj način prirodni ciklus koji se zasniva na lancu ishrane plijena i predatora.

Bonus video: