Iza sjaja Podgoričkog pazara: Umjesto u gradsku kasu pare idu u privatnu firmu

Na zahtjev Culture Cluba izdata saglasnost za organizaciju praznične manifestacije. Grad raspisao tender za binu, ali ne i za organizatora. Zagreb: Iza organizacije Adventa stoji grad, a od toga se puni i gradska kasa. Traje duže, a zakup je u odnosu na Podgoricu niži
27304 pregleda 63 komentar(a)
Sa novogodišnjeg pazara na podgoričkom trgu, Foto: Boris Pejović
Sa novogodišnjeg pazara na podgoričkom trgu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.12.2019. 17:12h

Zainteresovani za organizaciju manifestacije Podgorički pazar nikad nijesu dobili priliku da konkurišu, jer je Glavni grad još 18. oktobra to povjerio firmi “Brca”.

Tako je Glavni grad putem javnog poziva birao binu za Podgorički pazar, ali javni poziv nije objavljen i za izbor organizatora te manifestacije, već je događaj i lani i ove godine organizovan na inicijativu “Culture Cluba”, iza kojeg stoje privatna lica - vlasnici više ugostiteljskih objekata u Bokeškoj ulici.

Glavni grad ujedno nema ni prihode od organizacije tog događaja, jer zakupci za kućice plaćaju upravo toj privatnoj firmi.

Objeručke prihvatili inicijativu “Culture Cluba”, na tender zaboravili

Da nije bilo inicijative “Culture Cluba” i braće Zorana i Save Rakočevića, vlasnika firme “Brca” koji stoje iza tog projekta, Podgoričani i njihovi gosti vrlo vjerovatno i dalje bi novogodišnje pazare gledali na internetu i u TV prilozima iz drugih gradova, a srećnici koji imaju novca, možda bi i lično posjetili neku takvu manifestaciju, recimo zagrebački Advent.

Sve to se zaključuje iz dijela odgovora službe za odnose sa javnošću Glavnog grada i gradonačelnika Ivana Vukovića na pitanja “Vijesti” o Podgoričkom prazničnom pazaru, koji je ove godine organizovan drugi put.

“Sekretarijat za komunalne poslove je, na zahtjev Culture Cluba Podgorica od 18. oktobra broj 09-D1-668-2532/2019, izdao saglasnost za održavanje drugog prazničnog Podgoričkog pazara”, odgovorili su iz Glavnog grada.

Nisu odgovorili zašto, kao u slučaju izbora ponuđača za binu, nisu raspisali javni poziv i za organizatora praznične manifestacije. Ranije su “Vijestima” kazali da su Glavni grad i Turistička organizacija Podgorica suorganizator i da su Podgorički pazar prijavili svim nadležnim organima - Upravi policije, Poreskoj upravi, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, Sekretarijatu za komunalne poslove, Komunalnoj policiji, Komunalnoj inspekciji i Službi zaštite i spasavanja.

Zagrebački Advent traje duže, košta manje, a novac ide gradu

Iz Glavnog grada kazali su i da novac od zakupa 42 kućice, za koje zainteresovani, u zavisnosti od pozicije i veličine, plaćaju od 300 do 2.000 eura za nepun mjesec, zapravo ne ide njima, već privatnoj firmi “Culture Club”. Manifestacija je počela 6. decembra, a trajaće do 2. januara.

“Nije predviđeno da se sredstva od zakupa kućica uplaćuju na račun grada, budući da grad nije zakupodavac, već na račun partnera ‘Culture Cluba’, koji će novac koristiti za pokrivanje troškova za dio infrastrukture koja je postavljena na Trgu, kao i za dio umjetničkog programa, dok je Grad raspisao tender za binu i finansiraće preostali dio umjetničkog programa”, kazali su ranije “Vijestima” iz PG biroa.

Događaj kao što je Podgorički praznični pazar u Zagrebu se organizuje godinama i nosi epitet “najvažnije zagrebačke turističke manifestacije”. Zagrebački Advent je, glasovima posjetilaca na sajtu Najbolje evropske destinacije, tri godine zaredom nosio i titulu najboljeg božićnog sajma.

Organizatori te manifestacije su Turistička zajednica Grada Zagreba i brojni partneri iz javnog i privatnog sektora - za razliku od podgoričke verzije, gdje je partner događaja, jedna privatna firma. Za Advent u Zagrebu, za zakup kućica plaća se Gradu Zagrebu, a ne privatnim licima. Advent traje 40 dana, a cijene kućica su od 2.800 kuna, što je oko 370 eura, do 8.240 kuna, odnosno oko 1.100 eura. Najskuplja kućica u Zagrebu, dakle, košta duplo manje nego u glavnom gradu Crne Gore. Podgorički praznični pazar se, osim što kraće traje, dešava na samo jednom mjestu - na centralnom gradskom trgu, dok je Advent u Zagrebu organizovan na više lokacija.

U 2018. prihodovali milion eura, vlasnici četiri prestižna lokala u Bokeškoj ulici

“Culture Club” Podgorica, kojem je Glavni grad partner u organizaciji Podgoričkog prazničnog pazara i koji će 2. januara pokupiti i sav kajmak, “kreacija” je kompanije BRCA. Tako je “Culture Club” predstavljen na istoimenom sajtu cultureclub.me. Osnivači BRCA firme su Zoran i Sava Rakočević. BRCA je, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) registrovana kao firma za izdavanje knjiga. Zoran i Sava Rakočević su i vlasnici i osnivači popularnih podgoričkih lokala iz Bokeške ulice - “Tarantino”, “Soba”, “Štrudla”, ali i Arto izdavačke kuće i Arto knjižare starih knjiga.

“Riječ je o jedinstvenom biznis modelu čiji je cilj promocija i animacija kulturne scene Glavnog grada, ali i afirmacija novog pristupa poslovanja kao sadejstva javnog i privatnog interesa. Tako su brojni koncerti, izložbe, književni događaji i multidisciplinarni festivali u režiji ‘Culture cluba’ u prethodnih nekoliko godina Podgoricu učinili ne samo sadržajnijom kulturnom i turističkom destinacijom u državi i regionu, već i sjedištem nove kulturne produkcije čiji je izvorište originalno umjetničko stvaralaštvo svih generacija stvaralaca”, navodi se na sajtu cultureclub.me. Lani su, povodom organizacije prvog Podgoričkog prazničnog pazara, saopštili da su Podgorici “neophodni veliki i prepoznatljivi programi, festivali i manifestacije koji će na adekvatan način tretirati domaće proizvođače, preduzetnike, kao i stvaralaštvo umjetnika i afirmisati kulturne vrijednosti”.

“U tom smislu, u Podgorici je potrebno podsticati promovisanje sadržaja na otvorenom, čime se ujedno stvara mogućnost za oživljavanjem, valorizacijom i afirmacijom određenih urbanih tačaka i cjelina u našem gradu, a sve kroz podršku domaćih proizvođača, preduzetnika, stvaraoca”, stoji u saopštenju na sajtu cultureclub.me. Prema podacima sa sajta Poreske uprave, “Culture Club” je u prošloj godini prihodovao oko milion eura, 80 hiljada eura više nego u 2017. Neto dobit im je, međutim, u prošloj godini manja u odnosu na godinu ranije - u 2018. neto dobit “Culture Cluba” iznosila je 1.702 eura, a u 2017. četiri puta više, odnosno 7.130 eura. Iz PG biroa “Vijestima” nisu odgovorili koliko će, na kraju Pazara, od organizacije te manifestacije prihodovati Glavni grad.

Bonus video: