Gradnju stanova za opštinare iz Tivta povjerili „Eurozoxu”

Zanimljivo je da je Opština za ovaj posao odabrala firmu koja je u par navrata izazvala zagađenje mora u Donjoj Lastvi blatom i zemljom
3246 pregleda 1 komentar(a)
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković, Siniša Luković
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković, Siniša Luković

Opština Tivat odabrala je ponudu kompanije „Eurozox“ iz Danilovgrada kao najpovoljniju na javnom pozivu za privatno-javno partnerstvo izgradnje stambenih objekata na opštinskim parcelama. Stanovi u tim zgradama namijenjeni su činovnicima i fukcionerima lokalne uprave.

Prema ugovoru na koji zeleno svjetlo treba da daju odbornici na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta, „Eurozox“ će izvesti radove na izgradnji ukupno četiri stambena objekta, vrijedne 2.772.745 eura, na četiri katastarske parcele u vlasništvu Opštine Tivat, a koje se nalaze u naselju Mažina. Riječ je o okupno 2.736 kvadrata zemljišta koje Opština ulaže u taj posao, zajedno sa oslobađanjem investitora od obaveze plaćanja komunalija, te izradom projekta i tehničke dokumentacije, odnosno obezbjeđivanjem nadzora za izgradnju objekata koji su predviđeni na tim lokacijama.

Prema DUP-u, namjena parcela je „višeporodično stanovanje“, odnosno gradnja stambenih objekata spratnosti P+3+Pk, odnosno P+2+Pk sa bruto-građevinskom povrpšinom od 1.111,96 kvadrata, odnosno 757,44, te 819,19 i 423,74 kvadrata. “Eurozox” ima obavezu da na tim placevima u roku od 300 dana od dana sklapanja ugovora, sagradi četiri stambene zgrade po sistemu “ključ u ruke”.

U novim zgradama stanove će po povoljnim uslovima, moći da kupe činovnici i funkcioneri lokalne uprave Tivta koji će na taj način riješiti stambeno pitanje. U skladu sa odlukom koju je SO Tivat usvojila na sjednici 20. avgusta ove godine, u novim zgradama stanove će moći da dobiju “službenici i namještenici koji su zasnovali radni odnos na neodređeno vrijeme u Opštini, lokalni funkcioneri u smislu Zakona o lokalnoj samoupravi, lica koja imenuje predsjednik Opštine i direktori javnih ustanova i privrednih društava u kojima je Opština vlasnik sa vlasničkim udjelom od 100 odsto.

“Po ugovoru sa danilovgradskom firmom, oni će „Eurozoxu“ i platiti ukupno ponuđenu cijenu od 2,77 miliona eura, odnosno u prosjeku nešto manje od 1.300 eura za kvadrat ukupne bruto-građevinske površine objekta. Uzimajući u obzir da Opština „časti“ graditelja placem i oslobađa ga od obaveze plaćanja komunalija, ispada da će „Eurozox“ ostvariti čistu zaradu od najmanje 600 do 700 eura po kvadratu izgrađenih zgrada.

Zanimljivo je da je Opština za ovaj posao odabrala firmu koja je u par navrata izazvala zagađenje mora u Donjoj Lastvi blatom i zemljom, uspumpavajući ih sa gradilišta dvije velike stambene zgrade koje „Eurozox“ pravi za turskog investitora, kao i pored toga što su kamioni i mehanizacija danilovgradske firme potpuno uništili dio javne infrastrukture - trotoara i pješačkih staza na Jadranskoj magistrali uz to gradilište.

Činovnici i funkcioneri Opštine Tivat koji dobiju stanove u novim zgradama u Mažini, imaju obavezu da 25 odsto od vrijednosti stana „Eurozoxu“ uplate u roku od 40 dana od dana uvođenja građevinara u posao, a ostatak sume po završetku radova na svojim nekretninama. Ukoliko dobitnici stanova ne izvrše svije finansijske obaveze prema danilovgradskoj kompaniji, to će u njihovo ime uraditi Opština, nakon čega će stan pripasti lokalnoj upravi koja će njima moći da dalje raspolaže.

Opština je u proteklih nekoliko godina već na sličan način „rasula“ više miliona eura iz svog budžeta, dajući placeve za gradnju stanova za lokalne funkcionere i činovnike, te zaposlene u lokalnih preduzećima i ustanovama, ali i bukvalno časteći svoje najviše funkcionere skoro pa poklonjenim kreditima za rješavanja stambenih pitanja i poboljšanje uslova stanovanja, a kakve nijedan drugi građanin ne može dobiti od bilo koje komercijalne banke.

Bonus video: