Sud u Kotoru ponovno oborio imenovanje Katarine Hercegovac za direktoricu vrtića u Tivtu

To je prvostepena presude koju je, po tužbi Jelene Perunović - Samardžić koja je bila protivkandidatkinja izabranoj Hercegovac, 11. decembra donijela sutkinja Osnovnog suda u Kotoru Narcisa Maja Bošković
3407 pregleda 7 komentar(a)
Vrtić Bambi u Tivtu (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Vrtić Bambi u Tivtu (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Osnovni sud u Kotoru poništio je kao nezakonitu, odluku ministra provjete Damira Šehovića (SD) o imenovanju Katarine Hercegovac za direktoricu Javne predškolske ustanove “Bambi” iz Tivta i naložio Ministarstvu prosvjete da donese novu, na zakonu zasnovanu odluku...

To je prvostepena presude koju je, po tužbi Jelene Perunović - Samardžić koja je bila protivkandidatkinja izabranoj Hercegovac, 11. decembra donijela sutkinja Osnovnog suda u Kotoru Narcisa Maja Bošković.

Presudom je Ministarstvo prosvjete obavezano da Perunović-Samardžić nadoknadi i sudske troškove od 625 eura.

“Osporena odluka tuženog (o imenovanju Hercegovac za direktoricu) ne sadrži razloge kojim se kriterijumima izbora između prijavljenih kandidata rukovodilo prilikom donošenja odluke, na osnovu kojih bi se nedvosmisleno moglo zaključiti da je upravo interesom ove javne ustanove izvršen izbor, što odluku čini nezakonitom”, stoji u presudi, uz napomenu da Šehović nije dao konkretno obrazloženje odluke - zašto je Hercegovac dao prednost u odnosu na kandidaturu i Program razvoja ustanove koje su predložile Perunović-Samaržić i treća zainteresovana kandidatkinja.

To je drugi put da doktorka pedagoških nauka - Samardžić, na sudu ruši Šehovićeve odluke o imenovanju vaspitačice Hercegovac za direktoricu tivatskog vrtića.

Kotorski Osnovni sud je po njenoj tužbi, 28. juna kao nezakonitu, ukinuo odluku Ministarstva prosvjete da se po konkursu iz prošle godine ne vrši izbor direktorice vrtića, već da Hercegovac, koja je bila jedna od kandidatkinja, proglasi za v.d. direktoricu.

I tada je sud naložio donošenje nove, zakonite odluke, ali je Ministarstvo prosvjete preduhitrilo sud - jer je u međuvremenu završilo proceduru po ponovljenom konkursu i Šehović je 20. juna imenovalo Hercegovac, specijalistkinju predškolskog vaspitanja, za direktoricu vrtića u punom kapacitetu.

Prema nezvaničnim informacijama, mjesto direktora te predškolske ustanove, nakon odlaska dugogodišnje direktorke Jasne Vujović u penziju, po koalicionom dogovoru DPS-SD-HGI, rezervisano je za kadar Socijaldemokrata čiji je Šehović visoki funkcioner.

Perunović Samardžić je u odbijanju ministra prosvjete da prihvati njenu kandidaturu i Program rada JPU koji je predložila, vidjela političku diskriminaciju jer tvrdi da nije članica nijedne stranke. Prozvala je ministra da zloupotrebljava službeni položaj.

Hercegovac - koja važi za osobu blisku SD-u, prije imenovanja za v.d. a potom direktoricu u punom kapacitetu, godinama je u tivatskom vrtiću radila kao medicinska sestra, a poslije i kao vaspitačica.

Perunović Samardžić autorka je više naučnih radova i priručnika i jedini učesnik iz Crne Gore na više visokih međunarodnih stručnih skupova o predškolskom obrazovanju i vaspitanju.

Ministarstvo prosvjete ranije je negiralo njene tvrdnje da je u postupku imenovanja nove direktorice tivatskog vrtića bilo diskriminacije: “Procjena na osnovu dostavljene dokumentacije i usmenog intervjua je bila da gospođa Hercegovac može sasvim kvalitetno obavljati tu dužnost”, saopštili su tada i konstatovali da ministar po zakonu, ima diskreciono pravo da donese odluku kojem će od kandidata, koji zadovoljavaju uslove konkursa, povjeriti posao.

U riješenju o imenovanju Hercegovac, Šehović se pozvao i na nalaz Komisije koja je obavila razgovor sa tri kandidatkinje, a prema kojem bi Program razvoja JPU “Bambi” što ga je dostavila Hercegovac - “svojom realizacijom unapredio rad Ustanove”.

Takvu argumentaciju, međutim, osporio je nalaz tročlanog tima nadzornika Zavoda za školstvo koji je od 13. do 17. maja, dok je Hercegovac bila v.d. direktorica, utvrđivao kvalitet obrazovno vaspitnog rada u toj ustanovi. Tada su, pored ostaloga, pregledali i njen Program razvoja i konstatovali da ima više ozbiljnih nedostataka...

Nalaz nadzornika Zavoda za školstvo u svojoj presudi da je imenovanje Hercegovac za direktoricu bilo nezakonitio, pominje i sutkinja Bošković. Ne osporavajući ministru pravde diskreciono pravo da odlučuje ko će biti na čelu jedne obrazovne ustanove, ona podvlači da odluka mora biti adekvatno obrazložena i da “isključuje samovolju kao način odlučivanja koji ne uvažava objektivne kriterijume”.

“U konkretnom slučaju, diskreciono pravo ministra prosvjete da po sospstvenom nahođenju odluči da li će izabrati nekog kandidata za direktora je određeno zakonom, ali je isto ograničeno uslovima konkursa odnosno time da može izabrati za direktora JPU Bambi samo onog kandidata koji ispunjava uslove konkursa, ali i interesom ustanove u kojoj se bira da bude izabran kandidat koji će najuspješnije obavljati poslove rukovođenja ovom ustanovom”, piše u presudi.

Bonus video: