Spriječen nezakonit izlov ribe u NP Skadarsko jezero

U reonu Plavnice, uočeno jedno lice u čunu kako vrši izlova ribe
1151 pregleda 0 komentar(a)
Skadarsko jezero
Skadarsko jezero

Zaposleni u Call centru JPNPCG, u utorak 17. decembra, na prostoru NP Skadarsko jezero u reonu Plavnice, uočili su vršenje izlova ribe na nezakonit način.

"O ovom slučaju su obaviješteni nadzornici Službe zaštite NP Skadarsko jezero koji su tom prilikom zatekli jedno lice u ribarskom čunu. S tim u vezi, lice i privremeno oduzeta sredstva su predati na dalje postupanje inspektoru za slatkovodno ribarstvo", stoji u saopštenju NPCG.

Nacionalni park napominje da je reon Plavničke rijeke zabranjen za izlov svih vrsta ribe tokom cijele godine.

"Podsjećamo da je Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore uspostavilo Call centar kako bi omogućili savjesnim građanima da se na efikasan način postupa po prijavama za nelagne aktivnosti u ovom zaštićenom prirodnom dobru. Građani putem poziva na broj telefona 067/000-825 mogu tokom 24 časa prijaviti sve uočene nelegalne aktivnosti", napominju u saopštenju.

Naglašavaju da u spriječavanju nezakonitog ribolova značajan doprinos daju aktivnosti sprovedene od strane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, od čije strane je izvršena instalacija termalne kamere kojom se omogućava nadzor većeg dijela Skadarskog jezera.

"Aktivnosti na spriječavanju protivpravnog ribolova intenzivirane su i kroz asistenciju pripadnika Uprave policije koja je u proteklom periodu konstantna, kao i zahvaljujući informacijama savjesnih građana o vršenju nezakonitih radnji na prostoru Parka", dodaju iz NPCG.

NP Skadarsko jezero apeluje na sve korisnike prostora da se odgovorno odnose prema vrijednostima ovog zaštićenog područja i ističe da upotreba nezakonitih sredstava za ulov ribe negativno utiče na očuvanje ukupnog biodiverziteta.

Bonus video: