Život različitih generacija u porodičnom domu

Kupovina stana ili kuće je velika investicija pa se mladi parovi odlučuju ili za stambeni kredit ili žive neko vrijeme u porodičnoj zajednici
5249 pregleda 0 komentar(a)
Velux, Foto: Velux
Velux, Foto: Velux

Nove studije u Evropi govore o okretanju afiniteta mladih ljudi ka životu u porodičnim kućama, a statistike pokazuju da mladi u Evropi u prosjeku napuštaju roditeljski dom u 26. godini, dok u Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj i Italiji, tek kada zakorače u četvrtu deceniju.

Iako se često vjeruje da je životni standard odlučujući faktor, ipak kultura, tradicija, vaspitanje i način odrastanja bitno utiču na doživljaj i ideju porodice i samostalnog života.

Kod nas mladi najčešće ostaju sa roditeljima dok ne završe studije ili se odluče da osnuju porodicu, ali se odnosi i porodične veze održavaju i bez većih promjena jer su porodična okupljanja česta, a novi dom u većini slučajeva blizu roditelja.

Velux
Velux(Foto: Velux)

Često parovi kada postanu roditelji najviše podrške i pomoći dobijaju od svoje porodice pa su pored svih ostalih i majka, baka, tetka, strina uvijek spremne da pomognu oko bebe, ručka, večere…

Kupovina stana ili kuće je velika investicija pa se mladi parovi odlučuju ili za stambeni kredit ili žive neko vrijeme u porodičnoj zajednici.

Oni koji žive u kućama i imaju potkrovlje znaju da upravo taj prostor mogu da iskoriste na najbolji način i prilagode svojim potrebama. Kada se iz potkrovlja izbace sve suvišne stvari, raščisti prostor i podijeli na prostorije, postaje konforan stan dovoljan za manju porodicu.

Velux
Velux(Foto: Velux)

Renoviranje je takođe ulaganje, ali ne zahtijeva toliko novčanih sredstava koliko kupovina novog stana, a dobija se autentičan prostor velike kvadrature.

Najvažnije je prilikom renoviranja ili izgradnje voditi računa da svaki prostor u kojem se duže boravi ima dobru izolaciju, ventilaciju, dovoljno prirodne svjetlosti, a sam izgled prostorije, boje zidova, namještaj dolaze kasnije i uvijek se mogu mijenjati.

Velux
Velux(Foto: Velux)

Kada odredite gdje želite da budu prozori, imajte na umu da samu svjetlost možete regulisati i uz pomoć spoljašnjih ili unutrašnjih roletni koje, osim što će spriječiti da se vaša prostorija pregrije ljeti, održavaće toplotu zimi, a vašem domu će dati i dekorativnu notu.

Iznenađujuće su prednosti i novih tehnologija koje se danas koriste, a činjenica da možete upravljati putem aplikacije ili uređaja na regulaciju svjetlosti, vazduha i vlage zvuči možda futuristički, ali je zapravo dostupno i kod nas zahvaljujući VELUX INTEGRA proizvodima.

Prednosti i mogućnosti potkrovlja su mnoge, a ukoliko želite da osvježite i adaptirate postojeće, ili da uredite novo, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati naše VELUX stručnjake koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.