"OD 2008. IZDATO 643 HILJADE PASOŠA"

MUP: Građani Crne Gore bez vize mogu putovati u 123 zemlje

"Nakon ukidanja viza, Crna Gora je nastavila da unapređuje standarde i odgovorno se odnosi prema svim obavezama koje proističu iz procesa postvizne liberalizacije, čime se onemogućavaju zloupotrebe bezviznog režima", naveli su iz MUP-a
4060 pregleda 4 komentar(a)
Područna jedinica za građanska stanja i lične isprave Podgorica, Foto: Vlada Crne Gore
Područna jedinica za građanska stanja i lične isprave Podgorica, Foto: Vlada Crne Gore

U Crnoj Gori je od 2008. godine do sada izdato 643 hiljade pasoša, a poboljšanje međunarodnog rejtinga, kao posljedica vizne liberalizacije, dovelo je do toga da bez vize mogu putovati u ukupno 123 zemlje, kazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Crna Gora obilježava danas deset godina vizne liberalizacije.

Kako su kazali, vizna liberalizacija predstavlja jedan od konkretnih benefita pristupnih pregovora s Evropskom unijom (EU), ali i jednu od četiri slobode na kojima se temelji EU - slobodu kretanja ljudi.

Kako je saopšteno, dobijanje vizne liberalizacije prije deset godina značilo je potvrdu dostizanja demokratskih vrijednosti, ali i ispunjenja strogih bezbjednosnih standarda.

"Nakon ukidanja viza, Crna Gora je nastavila da unapređuje standarde i odgovorno se odnosi prema svim obavezama koje proističu iz procesa postvizne liberalizacije, čime se onemogućavaju zloupotrebe bezviznog režima", naveli su iz MUP-a.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su kazali da su posvećeni procesu postvizne liberalizacije.

"U kontinuitetu se ulaže u kvalitet i efikasnost pružanja usluga u oblasti građanskih stanja i ličnih isprava, unapređuje bezbjednost granice i sprovodi niz mjera u cilju preduprijeđivanja bilo koje vrste zloupotrebe bezviznog režima", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, Crna Gora će u 2020. godini uvesti i dokumenta treće generacije, koja će doprinijeti još većoj bezbjednosti putnih dokumenata, smanjiti mogućnost za zloupotrebe korišćenja identiteta i ličnih podataka građana, kao i unaprijediti poslovanje u državi.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova će u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom vanjskih poslova, obići korisnike institucionalnih oblika smještaja koji se zbog veoma složenog zdravstvenog stanja nalaze na smještaju u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini", naveli su u saopštenju.

Iz MO su kazali da će tim licima omogućiti podnošenje zahtjeva za izdavanje, pri čemu će im isti biti izdati bez obaveze plaćanja nadoknade.

Preporučujemo za Vas