Crna Gora i Srbija jedine nazadovale po pitanju ljudskih sloboda (INFOGRAFIK)

Po pitanju bezbjednosti i sigurnosti, zabilježen je malo bolji rezultat jer među tri indikatora Crna Gora prvi put ima i rezultat za za bezbjednost i sigurnost žena koja iznosi 8,8 od mogućih 10
4855 pregleda 11 komentar(a)
Najbolje ocjene za slobodu kretanja, Foto: Boris Pejović
Najbolje ocjene za slobodu kretanja, Foto: Boris Pejović

Crna Gora nazadovala je po pitanju ljudskih sloboda u odnosu na prošlu godinu - sa 52. na 53. mjesto od 162 zemlje svijeta, rezultati su Kato instituta.

Jedine zemlje regiona koje su prema Indeksu ljudskih prava (HFI) imale gore rezultate nego 2018. godine su Crna Gora i Srbija.

HFI predstavlja stanje ljudskih sloboda u svijetu koje je zasnovane na nizu mjera koje uključuju lične i ekonomske slobode a među 76 indikatora koje koristi su, između ostalog, vladavina prava, bezbjednost i sigurnost, religija, sloboda izražavanja...

Crna Gora ima bolje rezultate po pitanju ljudskih, a gore po pitanju ekonomskih sloboda.

Po pitanju ličnih sloboda Crna Gora zauzima 45, dok je prošle godine bila na 56. mjestu u svijetu.

Za godinu je ocjena ličnih sloboda porasla sa 7,63 na 8,03. U dijelu koji se odnosi na vladavinu prava rast je minimalan sa 5,1 na 5,2.

Po pitanju bezbjednosti i sigurnosti, zabilježen je malo bolji rezultat jer među tri indikatora Crna Gora prvi put ima i rezultat za za bezbjednost i sigurnost žena koja iznosi 8,8 od mogućih 10. Po pitanju kretanja, koja uključujuje kretanje u zemlji i inostranstvu i kretanje žena, Crna Gora uživa desetku.

Kada su u pitanju vjerske slobode, ostala je ista ocjena kao i prošle godine - 8,9.

Po pitanju slobode izražavanja i informisanja, ocjena je porasla za dvije i po ocjene na 7,7.

Ocjene za pravnu regulativu koja se tiče medija i na politički pritisak i kontrolu medija ostala se iste 5,3 i 5,7 a najviše ocjene dobila je u dijelu koji se tiče ubistava i zatvaranja novinara.

Kada je u pitanju identitet i odnosi, tu je ocjena kao i prošle godine godine - devet.

Međutim, kada su u pitanju ekonomske slobode, Cra Gora je pala sa 72. na 83. mjesto.

Pad se prije svega odnosi na paramete koje se odnose na vladu.

Kada je u pitanju veličina vlade, ona je pala za cijelu jednu ocjenu na 5,9.

Najgori rezultat u dijelu koji se odnosi na vladu su njena preduzeća, gdje je ocjena sa osam prepolovljena na četiri.

Svi ostali parametri su uglavnom ostali isti.

Od zemalja u regionu, Crna Gora je bolja od Bosne i Hercegovine (55), Sjeverne Makedonije (56), Srbije (58), ali gora od Slovenije (35), Hrvatske (37) i Albanije (38).

U odnosu na prošlu godinu, Slovenija i Sjevrna Makedonija su zadržale ocjenu, Hrvatska popravila za sedam, Albanija za deset a BiH za četiri mjesta. Srbija je pogoršala za sedam mjesta.

U vrhu liste zemlja po pitanju ljduskih sloboda su Novi Zeland, Švajcarska, Hong Konga na samom dnu Jemen, Venecuela i Sirija.

Bonus video: