"pokazatelj uspješne saradnje između akademskog i sektora industrije"

Potpisan sporazum o saradnji UCG i Instituta za crnu metalurgiju

Sporazumom je, ističu iz UCG, postavljen temelj za dalju saradnju istraživača ove dvije institucije na nacionalnim i međunarodnim naučnoistraživačkim i razvojnim projektima i programima
764 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: UCG
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: UCG

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić i izvršni direktor Instituta za crnu metalurgiju Ranko Nikolić potpisali su danas, u Nikšiću, Sporazum o saradnji, sa ciljem zajedničkog djelovanja u naučnom, nastavnom, stručnom i profesionalnom domenu.

Univerzitet i Institut, podsjećaju iz UCG, sarađuju već dugi niz godina, naročito tokom proteklih godina kada je Institut identifikovan kao naučna baza za stručni i praktičan rad studenata Univerziteta, a danas je ta saradnja i institucionalno utvrđena.

„Današnje potpisivanje sporazuma između naše dvije institucije, pravi je pokazatelj uspješne saradnje između akademskog i sektora industrije. Kao što smo naveli u Strategiji razvoja Univerziteta Crne Gore, pažljivom analizom potreba tržišta rada, u skladu sa potrebama privrednog i javnog sektora, prilagođenom upisnom politikom, upodobljavanjem programa optimalnom načinu organizovanja prakse studenata kod poslodavaca, odnosno uključivanjem poslodavaca i istaknutih predstavnika javnog i privatnog sektora, alumnista i predstavnika naučne di¬jaspore Univerzitet će se snažnije profilisati kao motorna snaga i inkubator ideja i inovacija u crnogorskom društvu. Za ovu namjeru, važno je imati dobre partnere, kao što je to Institut za crnu metalurgiju“, izjavio je rektor Danilo Nikolić.

„Za nas iz Instituta potpisivanje Sporazuma je povratak na stazu uspjeha, a povjerenje koje nam je ukazao državni Univerzitet je i priznanje svim onim generacijama slavnih nikšićkih metalurga koji su ustanovili industrijsku kulturu u Crnoj Gori. Istovremeno, to je za ovu generaciju zaposlenih u Institutu šansa da u promijenjenim okolnostima Institu ponovo bude snažna potpora akademskoj zajednici Crne Gore čime će bolje pozicionirati i svoj položaj a time dati snažan doprinos sveukupnom razvoju Crne Gore“, saopštio je direktor Ranko Nikolić.

Sporazumom je, ističu iz UCG, postavljen temelj za dalju saradnju istraživača ove dvije institucije na nacionalnim i međunarodnim naučnoistraživačkim i razvojnim projektima i programima.

Naučna saradnja biće podržana i razmjenom naučnog kadra, stručnim usavršavanjem naučnog kadra, naročito mlađih istraživača, pored razmjene akademskog osoblja i studenata. Stručnjaci ove dvije institucije se Sporazumom obavezuju i na zajedničko rješavanje problema iz prakse (izrada izvještaja, ekspertiza, elaborata, studija), izrada i objavljivanje naučnih radova. Za studente je predviđeno i obavljanje stručne prakse kroz posjete studenata i nastavnika subjektima i institucijama od posebnog interesa i za Univerzitet Crne Gore i za Institut za crnu metalurgiju.

Sporazumom o saradnji, između ostalog, predviđena je i razmjena razmjena stručne i naučne literature, informacija i međusobne pomoći u osnivanju laboratorija, kao i organizacija zajedničkih naučnih i stručnih skupova, seminara, radionica, izložbi, predavanja i ostalih promotivnih događaja.

Današnjem sastanku i potpisivanju sporazuma prisustvovao je i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Duško Bjelica, kao i rukovodioci sektora Instituta.

Tokom posjete Institutu, predstavljene su akreditovane laboratorije Instituta, kao i proizvodni agregati.