Stogodišnjica pogibije 82 stanovnika iz Dragovoljića i Lukova

“Smatra se da je u logorima habzburške monarhije internirano više od deset hiljada osoba, a da je broj crnogorskih žrtava tokom Prvog svjetskog rata bio oko 20 hiljada”
579 pregleda 5 komentar(a)
Stogodišnjica pogibije stanovnika iz Dragovoljića i Lukova, Foto: UBNOR
Stogodišnjica pogibije stanovnika iz Dragovoljića i Lukova, Foto: UBNOR
Ažurirano: 02.03.2018. 11:23h

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića, u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Njegoš“ organizovali su predavanje na temu "Pogibija Dragovoljića i Lukovaca 1918. godine" u znak sjećanja na stogodišnjicu od pogibije 82 stanovnika iz Dragovoljića i Lukova koji su ubijeni u znak odmazde zbog ubistva austrougarskog oficira Franja Ferjančića.

Profesor Radovan Damjanović govorio je o komitskom pokretu, o interniranju Crnogoraca u periodu od juna 1916. do sredine 1918.godine.

“Smatra se da je u logorima habzburške monarhije internirano više od deset hiljada osoba, a da je broj crnogorskih žrtava tokom Prvog svjetskog rata bio oko 20 hiljada”, kazao je Damjanović.

Govoreći o aktivnostima komita Damjanović je istakao da su bili organizovani u pet bataljona i da su u oktobru 1918. sami oslobodili Crnu Goru, da je život pod austrougarskom okupacijom bio izuzetno težak i da su ratne godine u potpunosti iscrpile ionako siromašan narod u Crnoj Gori.

“Sve je ovo uticalo da se na ovaj teror od 1916.godine odgovori odmetanjem u šumu, tako da se spontano formira komitski pokret. U komite su mahom išli mlađi, hrabri i odvažni, koji su imali za cilj da zaštite narod. No, bilo je i onih koji su odlazak u šumu vidjeli kao šansu za pljačku”, istakao je Damjanović i dodao da je u Nikšiću aktivnost komita bila jako izražena, pa je nikšićka oblast proglašena kao ustanička.

Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik UBNOR-a i antifašista, kazao je da se za vrijeme austrougarske okupacije “po zlu pročuo vakmajstor Franjo Ferjančić i da nije ni čudo što su ga komiti stavili na spisak osuđenih na smrt“.

„Brojni nikšićki komiti su se, kao ostali iz drugih krajeva, brzo prebacivali iz kraja u kraj i tako zatirali svoje tragove. Ipak gotovo uvijek Ferjančić je saznavao njihova kretanja i pravio je zasjede, potjere i odmazde, kao da je dobijao informacije o komitskim putevima“, kazao je Mirjačić.

Komiti su 1918. u Župi uhvatili i strijeljali Ferjančića, a Austrougari su u znak odmazde ubili 82 nedužna stanovnika iz Dragovoljića i Lukova, jer su mislili da je njihov oficir, zajedno sa svojim pomoćnicima, tamo ubijen.

„Odmazde okupatorskih vlasti zbog komitskih akcija bile su u Crnoj Gori svakodnevna pojava. Odvodili su u logore, strijeljali, vješali, ali ni zbog jedne komitske akcije švapska odmazda nije bila toliko nemilosrdna kao za ubistvo vakmajstora Franja Ferjančića“, naglasio je Mirjačić.

Na spomeniku koji je podignut nevinim žrtvama iz Dragovoljića i Lukova urezani su stihovi: „Oj putniče stani malo da te bratska mine tuga, tu pogibe pop Milovan s 80 hrabrih druga“.

Medijator je bila Vesna Kovač, a programu je učestvovao i narodni guslar Milan Vujović.

Bonus video: