Bijelo Polje: Bolnica dobija 4D ultrazvučni aparat vrijedan 34 hiljade eura

Sofisticiranim aparatom trudnicama će biti osigurano najsavremenije praćenje trudnoće, a ljekarima je omogućena precizna dijagnostika
1444 pregleda 0 komentar(a)
Bjelopoljska bolnica, Foto: Jadranka Ćetković
Bjelopoljska bolnica, Foto: Jadranka Ćetković

Odjeljenje Ginekologije i akušerstva u bjelopoljskoj bolnici dobiće najsavremeniji 4D ultrazvučni aparat, vrijedan 34 hiljade eura, zahvaljujući donaciji Ambasade Bugarske.

Donacija je uslijedila nakon sastanka predsjednika Opštine Petra Smolovića sa ambasadorkom Bugarske Megleanom Plugčievom, na kojem je potpisan ugovor o nabavci ultrazvučnog aparata.

"Ambasada Republike Bugarske je obezbijedila ultrazvučni 4D aparat, koji će značajno unaprijediti rad zaposlenih na Ginekološko-akušerskom odjeljenju kada je u pitanju dijagnostika i praćenje trudnica. U ime svih Bjelopoljaca želim da se zahvalim Vladi i narodu Bugarske koji su na ovaj način pomogli rad naše bolnice", istakao je Smolović.

Sofisticiranim aparatom trudnicama će biti osigurano najsavremenije praćenje trudnoće, a ljekarima je omogućena precizna dijagnostika. Uz pomoć 4D ultrazvuka se prati razvoj i stanje ploda, morfologija i funkcija organa, eventualno postojanje patnje ploda, te se na osnovu ovih parametara donosi pravovremena dijagnoza.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju saradnje između dva naroda. Predsjednik Smolović je podsjetio da je Bijelo Polje pobratim sa bugarskim gradom Svištov, od 2005. godine, godinu dana nakon tragedije bugarskih đaka.

U Bijelom Polju se nalazi spomenik 12 ruža, koji je podignut u znak sjećanja na 12 bugarskih učenika koji su stradali u saobraćajnoj nesreći u kanjonu Lima. Tada su Bjelopoljci pokazali veliku požrtovanost i humanost, spašavajući putnike školskog autobusa iz zaleđenog Lima.

Bonus video: