Sajam u Nikšiću okupio preko 250 izlagača

Sajam je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović
2260 pregleda 0 komentar(a)
Sa Sajma u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa Sajma u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.12.2019. 19:26h

Dvorana Sportskog centra u Nikšiću, zahvaljujući trodnevnoj privredno-turističkoj manifestaciji, Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda, pravi je praznik za sva čula. Preko 250 izlagača iz Nikšića, kao i ostalih krajeva Crne Gore, izložili su raznovrsne poljoprivredne proizvode, proizvode od tkanine, suvenire, umjetnine, ljekovito bilje…Sajam, šesti po redu, traje do 22.decembra, a u okviru manifestacije biće organizovani i susreti proizvođača i turističkih poslenika.

Sajam je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, koji je kazao da je sajam u Nikšiću simbol iskoraka koje resorno ministarstvo čini u sektoru poljoprivrede.

Simović
Simović(Foto: Svetlana Mandić)

„Iskoraci su vidljivi. Potrebno je još tih iskoraka zajednički da napravimo, a prepoznatljivost i manifestacija tih iskoraka je više nego vidljiva kako kroz obim proizvodnje, tako kroz kvalitet poljoprivrednih proizvoda i osvajanju novih standarda, i ono što je posebno važno kroz odnos prema tradiciji“, istakao je Simović.

Kako je kazao, upravo su izlagači na Sajmu najbolji čuvari tradicije proizvodnje crnogorske hrane.

„Vi ste najbolji simboli gostoprimstva Crne Gore, gostoprimstva koje je uvijek bilo prepoznato u istoriji, pa i u onim vremenima kada je manjkavalo hrane za ukućane uvijek se našlo za dobronamjernika i prolaznika. Zbog toga je važno da čuvamo sve te tradicionalne vrijednosti, a istovremeno da osvajamo i usvajamo nove standarde koji nas vode putevima koje zahtijeva naša evropska integracija“, poručio je potpredsjednik Vlade.

Predsjednik Opštine, Veselin Grbović, kazao je da kada su prije šest godina krenuli u ovu priču morali su pozivati i okupljati izlagače, dok se sada izlagači sami interesuju i iz godine u godinu ih je sve više.

„Uspjeli smo ostvariti dva primarna cilja – prvi, što je postao još jedan od nikšićkih bredndova i što kao takav predstavlja dođađaj kojem se jednako raduju kako izlagači, tako i posjetioci. Drugi cilj je što smo uspjeli da za proteklih pet godina afirmišemo značaj i osnažimo poljoprivrednu i proizvodnju organske hrane, ali i da sugrađane podržimo u namjeri da se bave izradom suvenira, umjetnina i rukotvorina“, kazao je Grbović.

Posebno je istakao humanitarni karakter jer će izlagači izdvojiti dio proizvoda a pakete hrane dobiće 20 porodica koje su socijalno ugrožene.

Ove godine partner manifestacije je Nacionalna turistička organizacija, a prema riječima direktorice, Željka Radak Kukavičić, ono po čemu se neka zemlja pamti, ali i ono što odslikava identitet nekog podneblja je njegova autentična gastronomija.

Željka Radak Kukavičić
Željka Radak Kukavičić(Foto: Svetlana Mandić)

„To može da bude prednost Crne Gore i veoma važan segment turistčke ponude koji u sebi objedinjuje prirodne prednosti ekološki zdrave hrane, tradiciju starih receptura domaćih jela, kulinarsko umijeće i znanje. Domaćim jelovnikom gostima se nudi upravo ona hrana koja je u svijetu postala luksuz, a kod nas je svakodnevica, a to su jela bazirana na organskim, sezonskim i lokalnim namirnicama, puna ukusa, boja i svježine“, kazala je Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima na Sajmu će ugostiteljski sektor imati priliku da se upozna sa ponudom domaćih proizvoda, a sve u cilju njihove veće zastupljenosti u turističkoj ponudi.

“Naš zajednički posao je da sve to bude gostima na izvolte, da im ‘serviramo’ hedonizam u kom mi uživamo, da jednako dobro uživaju kao domaćini i da se tako i osjećaju“, poručila je direktorica Nacionalne turističke organizacije.

Ovogodišnji Sajam je i polazna tačka promocije projekta „Domaći ukusi“ koji realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Nacionalna turistička organizacija, Privredna komora i Investiciono razvojni fond.

Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore, predstavio je pomenuti projekat koji je kako je kazao ojačan kreiranjem upečatljivog slogana "Dobro. Bolje. Domaće".

Golubović
Golubović(Foto: Svetlana Mandić)

„Uprkos dokazanom kvalitetu, domaći proizvodi su i dalje nedovoljno zastupljeni u lokalnoj turističkoj ponudi, pa je održavanje ovakvih događaja dobar put da ojačamo saradnju domaćih proizvođača sa turističkom privredom, jer turisti traže, prepoznaju i cijene autentični domaći proizvod“, kazao je Golubović.

Direktor Investiciono razvojnog fonda (IRF), Zoran Vukčević, obećao je da će i dalje podržavati razvoj preduzetništva.

Zoran Vukčević
Vukčević(Foto: Svetlana Mandić)

„Vi ste dokaz da u Crnoj Gori postoji potencijal za valorizaciju resursa kojim Crna Gora raspolaže, a to je prije svega proizvodnja hrane i u kombinaciji sa turizmom sve je više prisutan trend u svjetskoj ekonomiji, to je gastroturizam, koji crna Gora može da ponudi“.

Prema njegovim riječima IRF je tokom ove godine plasirao preko 230 miliona eura, dok je finansijski plan za narednu godinu najmanje 200 miliona.

Tokom trajanja Sajma biće organizovan i zabavni program, a organizatori nijesu zaboravili ni najmlađe posjetioce koji će moći da se druže sa Djeda Mrazom, mađioničarem, zabavljačima.

Organizatori ovogodišnjeg sajma, koji je iz hodnika Sportskog centra, gdje se prethodnih godina održavao, premješten u sportsku dvoranu površine 1.500 metara kvadratnih, su Opština Nikšić, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, ITC Tehnopolis, NVO Mreža za ruralni razvoj i Turistička organizacija Nikšić.

Galerija

Bonus video: