Ulcinj: Odbornici ponovo o Skenderbegu

Prvi pokušaj postavljanja spomenika u Ulcinju u januaru neslavno završio
4622 pregleda 5 komentar(a)
Spomenik bi bio replika onog u Tirani, Foto: Shutterstock
Spomenik bi bio replika onog u Tirani, Foto: Shutterstock

Predlog odluke o postavljanju spomenika Đerđu Kastrioti Skenderbegu na kružnom toku ispred zgrade Opštine Ulcinj biće ponovo na dnevnom redu lokalne Skupštine u ponedjeljak, nakon što je prvi pokušaj u januaru neslavno završio.

Predsjednik Opštine Ljoro Nrekić tada je od Ministarstva kulture dobio saglasnost na predlog programa i izgradnju spomenika Đerđu Kastrioti, ali je lokalna Skupština usvojila dostavljeni predlog odluke sa punim imenom heroja - Đerđ Kastrioti Skenderbeg. Inspektor za kulturnu baštinu Veselin Krstićević nakon toga naredio je lokalnoj Skupštini da donese novi Program podizanja spomen- obilježja, koji bi bio saglasan sa rješenjem Ministarstva kulture iz jula prošle godine.

“SO Ulcinj može donijeti Program o podizanju spomen-obilježja izgradnjom spomenika legendranom junaku i vojskovođi Đerđu Kastrioti samo u okviru date saglasnosti”, piše u rješenju koje je tada potpisao ministar Aleksandar Bogdanović.

On je u obrazloženju naveo da je Nrekić prvi put dostavio predlog programa koji nije bio u cjelosti usklađen sa Zakonom o spomen- obilježjima. Pojasnio je da, kada su u pitanju istaknute ličnosti, zakon u bitnom propisuje da uz obrazloženje raloga za podizanje spomen-obilježja treba izostaviti nepotrebne formulacije koje nijesu neophodne za sadržinu programa.

Nakon preporuka i sugestija Ministarstva, predsjednik ulcinjske Opštine dostavio je inovirani program, koji je dobio zeleno svjetlo od Ministarstva.

U novom predlogu se ističe da će spomen-obilježje čuvenom junaku, biti izliveno od bronze visine 1,5 metara na postamentu od 3,5 metara, na osnovu projekta arhitekte Shpetima Maraja iz Ulcinja. Dodaje se da će frontalno na postamentu spomenika latiničnim pismom biti ispisano na albanskom jeziku „Gjrergj Kastrioti Skenderbeu 1405- 1468“ i crnogorskom „Đerđ Kastrioti Skenderbeg 1405- 1468“. Rok za podizanje spomenika je mart naredne godine, dok će novac obezbijediti albansko-crnogorska dijaspora udružena u fondaciji „Simon Filipaj“ uz ulcinjsku NVO “Don Gjon Buzuku”, koja je i inicijator projekta.

Spomenik bi bio replika veće postojećeg spomenika u Tirani, samo bi bio manjih dimenzija.

Saglasnost na predlog odluke o podizanju spomen-obilježja Opštine Ulcinj, kojim je predviđeno postavljanje spomen obelježja Đerđu Kastrioti Skenderbegu, prošlog mjeseca dalo je Ministarstvo kulture. Opština je dužna da u roku od osam dana od usvajanja, Ministarstvu dostavi odluku.

Bista Đerđu Kastrioti Skenderbegu otkrivena je u oktobru ispred istoimene škole u mjestu Zatrijebač u Tuzima.

Osim toga, odbornici će raspravljati i o predlogu odluke o budžetu za narednu godinu, koji je projektovan na iznos od 16,3 miliona eura, o šteti od požara koji je u septembru zahvatio staru ulcinjsku maslinadu, auto-taksi i javnom linijskom prevozu...

Bonus video: