ČESTITAO JUBILEJ

Đukanović čestitao dvije decenije od osnivanja DANU

"Na temeljima hiljadugodišnje baštine našeg sveukupnog trajanja, DANU je snagom argumenata i dijaloga, svojim djelima kontinuirano osvjetljavala bogato nasljeđe istorije i kulture Crne Gore"
1867 pregleda 8 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Beta/AP
Milo Đukanović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.12.2019. 12:03h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 20-togodišnjice osnivanja Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, predsjedniku Sretenu Peroviću i svim članovima.

"Obilježavanje vašeg jubileja predstavlja svojevrsno svjedočanstvo kulturološke, duhovne i emancipatorske misije na putu obnove crnogorske državnosti, kojoj je DANU ugledom svojih članova, znanjem i patriotskim djelovanjem dala poseban pečat. Intelektualni, stvaralački, kreativni potencijali DANU značajno su doprinosili utemeljenju i širenju svijesti o crnogorskoj samobitnosti i opravdanosti ponovnog sticanja državne nezavisnosti. Na temeljima hiljadugodišnje baštine našeg sveukupnog trajanja, DANU je snagom argumenata i dijaloga, svojim djelima kontinuirano osvjetljavala bogato nasljeđe istorije i kulture Crne Gore", navodi se u čestitki.

Đukanović je naveo i da je u vremenu brojnih istorijskih izazova, DANU "bila i ostala biljegom snaženja i zaštite državnog bića i identiteta Crne Gore, i njene evropske perspektive".

"Neka ovaj značajni jubilej bude povod i podsticaj da se zajedničkim naporima državnih organa i vaše Akademije traži optimalna formula kojom će se adekvatno valorizovati doprinos njenih članova savremenom razvoju Crne Gore, i regulisati njen status".

Preporučujemo za Vas