Joanikije: Ovaj dan ubuduće ćemo proslavljati kao posjetu Svetoga Vasilija gradu Nikšiću

"Neka Bog molitvama svetog oca našeg Vasilija sve nas rukovodi pravim istinskim putem i nema čega da se bojimo"
10894 pregleda 6 komentar(a)
Episkop Joanikije, Foto: Savo Prelević
Episkop Joanikije, Foto: Savo Prelević

Sabrali smo se da se objedinimo, da se duhovno osnažimo, duhovno okrijepimo, uoči rođenja Hristovog. Radosni smo i kada imamo nevolja i teškoća a imamo ih i danas jer trpimo nepravdu ali se tjesimo Svetim Vasilijim Ostroškim koji je sve nepravde i teškoce i muke i koje su njemu licno nanošene i njegovom narodu nosio smireno i krotko ali i hrabro noseći i breme svog naroda ali zato mu je Bog dao silu i blagodat te je objedinjavao svoj narod, štitio crkve od razaranja i utvrdio svoj narod u vjeri i ojačao.

To je kazao episkop budimljansko-nikšićki tokom liturgije u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Dešavanja sa skupa u Nikšiću možete pratitti u LIVE BLOGU na portalu Vijesti.

"Daće Bog da i mi kroz ova iskušenja koja danas trpimo zbog nepravde, zbog udara na pravoslavlje, na našu svetu vjeru, na hramove i na grobove, i na ognjišta i na domove i na čast i na obraz. Ako neko udara na hram udario je onda na sve. Daće Bog da ova iskušenja mi ovako objedinjeni i sjedinjeni oko ćivota Svetog Vasilija prebrodimo i molimo se gospodu da urazumi sve one koji su u srce svoje stavili zlu namjeru da otimaju ono što je Božije, ono što je crkveno. Upozoravamo ih da to zlo ne čine, da ne navlače prokletstvo na svoje domove, porodice i na svoje potomstvo, nedao Bog. Ali ako neko srlja na prokletstvo mi smo dužni da ga upozorimo da to ne čini. Neka Bog molitvama svetog oca našeg Vasilija sve nas rukovodi pravim istinskim putem i nema čega da se bojimo. Crkva božija je kao onaj brod sigurni koji plovi morskom pučinom a krmaroš toga broda je Isus Hrist, raspeti i vaskrsli", rekao je Joanikije.

Dodao je da "uvijek gledamo na ljude bez obzira kakvi su kao na našu braću".

"Iako griješe rukovodeći se Jevanđeljem koje kaže ljubite i neprijatelja svojeg. Mi smo dužni da se i za njih bogu molimo i da bog istine, pravde i ljubavi i čovjekoljublja sve urazumi i spasi. Ovaj ćemo dan ubuduće proslavljati kao posjetu Svetoga Vasilija gradu Nikšiću i prenos njegovih svetih moštiju da blagoslovi i ovaj hram i ovaj grad kao što ga je blagoslovio i one godine kada smo s njegovim moštima prošli kroz Nikšic. On je svojim hodom sveštenijem kroz grad Nikšić utvrdio ovu litiju koju imamo na praznik Svetog Vasilija u našem gradu", rekao je Joanikije.

Liturgiji u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću između ostalog prisustvuju predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić, predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić, potpredsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić...

Bonus video: