Pismo podrške MCP iz Hilandara: Ukoliko se razmahne, zlo može da nasrne i na ljudski život

"Njihov naum i prijetnje upućene, bez savjesti i srama, Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, opominju nas da se podiže veliko duhovno zlo - da se na mjesto Pravoslavne Crkve ustoličiti idolopoklonički oltar"
12607 pregleda 5 komentar(a)
Građani ispred hrama u Nikšiću, Foto: Boris Pejović
Građani ispred hrama u Nikšiću, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.12.2019. 11:47h

Poruka podrške današnjem kkupu u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću stigla je i od sveštenstva manastira Hilandara.

U pismu se navodi da se u Crnoj Gori "danas sprema pljačka zavjetnih hramova i da, ako bude dopušteno da se to zlo razmahne, sjutra može da nasrne i na sam ljudski život".

Dešavanja sa skupa u Nikšiću možete pratitti u LIVE BLOGU na portalu Vijesti

Podsjećaju da je do Gore Atonske nekada dolazila slava i pohvala Nemanjine djedovine, a danas, kažu, stiže glas "sramote njenih glavara".

"Njihov naum i prijetnje upućene, bez savjesti i srama, Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, opominju nas da se podiže veliko duhovno zlo - da se na mjesto Pravoslavne Crkve ustoličiti idolopoklonički oltar. Radi toga se danas sprema razbojnička pljačka zavjetnih hramova Božjih, a sjutra, ako se dopusti da se to zlo razmahne, ono može da nasrne i na sam život”, navodi se u poruci.

Ukazuje se da je u prirodi zla da uvijek ide sve dalje u bezakonju i grijehu i da ne može imati mira dok sve ne prinese propasti.

Iz Hilandara poručuju da se sa Svete Gore jasno vidi da na Pravoslavnoj Crkvi u Crnoj Gori nema nikakve krivice, osim ako joj se zamjera što je majka pravoslavnog naroda, vjerna svome predanju i što ne može da pristane da se po, kako kažu, "strastima zemaljskim" kroje Sveti dogmati, uređuju kanoni i briše dvijehiljade godina pravoslavne civilizacije.

Da nije, kažu, tragično i opasno, bilo bi za podsmijeh.

"Ko prepoznaje ovaj rukopis taj već poznaje i šta će biti, jer iza kulisa, iza konkretnih ljudi, samo je jedan roditelj svakom bezakonju i njemu je samo jedan cilj - da svijet u zlu leži. To je opomena ne samo nama pravoslavnima, nego i drugim ljudima, drugim narodima, drugačijeg zakona i mišljenja, sa kojima dijelimo svijet Božji", navodi se u pismu.

Dodaju i da ove njihove "grke riječi” ne služe da Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kako kažu, učine "oruđem bilo čije politike i volje".

"One su izvještaj o tome kako u tišini Svete Gore vidimo događaje koji se spremaju pred svima nama", poručeno je iz Manastira Hilandara

"Kao slobodni ljudi čuvajte mir i prezrite bezakonje. Neka bi dao Bog da i srce glavara primi svjetlost istine i toplu ljubav Hristovu koja izgoni mrak neznanja”, navodi se u pismu.

Bonus video: