Mještani ne žele fabriku bitumena

Sastanku sa mještanima prisustvovali su i lider Force Nazif Cungu, podpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu (Forca) i odbornici Hadži Sulejamani (DP) i Fljorin Pali (DP)
4506 pregleda 4 komentar(a)
Sa zbora građana u Krutama, Foto: Samir Adrović
Sa zbora građana u Krutama, Foto: Samir Adrović

Mještani Vladmirskih Kruta protive se gradnji fabrike za proizvodnju bitumena na teritoriji njihove mjesne zajednice ali predsjednik Opštine Ljoro Nrekić tvrdi da ništa ne može zaustaviti realizaciju projekta.

“Aktivnosti na realizaciji projekta su u završnjoj fazi. Fabriku će graditi jedna turska kompanija, koja će uložiti 50 miliona eura i zaposliti oko 120 radnika, uglavnom mještana. Šta ima tu loše“, kazao je Nrekić “Vijestima”.

Povodom radova, koji se u Krutama izvode već nekoliko dana, u četvrtak veče održan je sastanak mještana na kome je zaključeno da su i svakodnevni protesti opcija ukoliko se vlasti ogluše o njiihove zahtjeve.

“Mi još ne znamo šta će tu da se gradi jer niko nije našao za shodno ni da nas obavijesti. Čuli smo da ćemo dobiti fabriku za proizvodnju bitumena i ako je to tačno, ne preostaje nam nišata drugo nego da se iselimo“, kazao je “Vijestima” predsjednik MZ Vladimirske Krute Enver Redža. Naveo je da je MZ zvala komunalnu policiju da izađe na teren i utvrdi činjenično stanje.

“Naš zahtjev je ignorisan, ne znamo zašto. Pretpostavljamo da cijeli posao vodi predsjednik Opštine i da je on lično dozvolio radove. Pisali smo mu, ali nijesmo dobili odgovor. Pisali smo i predsjedniku Skupštine i on je došao na sastanak i rekao nam da ne zna da li postoji dozvola za gradnju“, kazao je Redža.

Potvrdio je da je u Krutama planirana industrijska zona ali ne i za tešku industriju.

„Tražimo prekid radova, u suprotnom idemo na proteste“, kazao je Redža.

Radovi u završnoj fazi
Radovi u završnoj fazi(Foto: Samir Adrović)

Sastanku sa mještanima prisustvovali su i lider Force Nazif Cungu, podpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu (Forca) i odbornici Hadži Sulejamani (DP) i Fljorin Pali (DP).

Forca je juče podržala zahtjeve MZ Vladimirske Krute, karakterišući ih kao legitimne i pozvala nadležne da zabrane radove koji su izazvali uznemirenje stanovništva.

“Predsjedništvo Force sa svojim odbornicima kao i predstavnici drugih političkih partija, učestvovali su na sastanku na kome se razgovaralo o radovima koji se odvijaju na teritoriji Kruta. Prema nezvaničnim informacijama, tu se planira izgradnja fabrike za proizvodnju asfalta. Stanovnici mjesne zajednice Krute traže od lokalne samouprave informacije i izjavljuju da se bez njihovog znanja teritorija na kojoj žive ne može planirati. Forca podržava legitimne zahtjeve stanovnika Kruta i od nadležnih organa traži da preuzmu mjere za zabranu radova kao i riješe probleme uznemirenih građana”, stoji u saopštenju Force.

Nrekić: Zagađenje na nivou jedne benzinske pumpe

Nrekić je kazao da će zagađenje sredine od fabrike biti na nivou jedne benzinske pumpe.

„U toku su radovi na ravnjanju terena i tu se još ništa graditi dok se ne uradi studija lokacije. Studiju uticaja na životnu sredinu već su izradile renomirane firme i imamo je na engleskom i crnogorskom jeziku“, kazao je Nrekić. Komentarišući okupljanje mještana, koji su najavili proteste, Nrekić je kazao da oni ne znaju detalje.

„Pa su se okupili... To je bio politički skup“, kazao je Nrekić i dodao da za gradnju fabrike zna i premijer Duško Marković.

Bonus video: