U galeriji Polimskog muzeja priređena izložba fotografija i dječijih likovnih radova

Autori svih izloženih radova će biti nagrađeni knjigom 'Djevojčica Tara i čarobno drvo' autora Žarka Vučinića, djelom koje je nastalo kao želja da se sačuva i prirodno i kulturno nasleđe Crne Gore
849 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Tufik Softić
Sa izložbe, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 21.12.2019. 13:00h

Polimski muzej i Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu Komove i Prokletije, priredili su sinoć u Beranama u Galeriji Polimskog muzeja izložbu fotografija i dječijih likovnih radova na temu tradicionalne arhitekture Polimlja, sa ciljem podizanju nivoa svijesti kod lokalnog stanovništva vezano za važnost očuvanja kulturne baštine odražene u tradicionalnoj, ruralnoj arhitekturi i narodnom graditeljstvu.

Izložba je sastavnio dio projekta 'Očuvanje kulturnih pejzaža Crne Gore i Albanije' kroz prekogranični program Crna Gora-Albanija, kog finansira Evropska Unija.

Fotografije za izložbu su prikupljene kroz projekat, a dopunjene su fotografijama iz arhive Polimskog muzeja i Regionalne razvojne agencije, a dječiji likovni radovi su djelo ruku učenika osnovnih škola 'Vuk Karadžić' iz Berana i 'Bajo Jojić' iz Andrijevice.

Autori svih izloženih radova će biti nagrađeni knjigom 'Djevojčica Tara i čarobno drvo' autora Žarka Vučinića, djelom koje je nastalo kao želja da se sačuva i prirodno i kulturno nasleđe Crne Gore.

Direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić objasnila je da je kroz ovaj projekat do sada napravljena studija tradicionalne arhitekture, urađeno je uređenje sela Kurikuće i Kaludra, adaptirana su tri stara mlina i u saradnji sa organizacijom Kreativa, sprovedena aktivnost unutrašnjeg uređenja 10 domaćinstava koja se bave seoskim turizmom.

Osvrt sa stručne strane na kulturno nasleđe očuvano u Polimlju kroz narodno graditeljstvo je dala Sandra Kapetanović, predstavnica firme Expeditio Architects, koja je pripremila studiju tradicionalne arhitekture kao i preporuke za novu gradnju i adaptaciju tradicionalnih objekata.

Izložbu je otvorila mlada Jelena Kljajić, predstavnica domaćinstva koje se bavi seoskim turizmom u tradicionalnoj planinskoj brvnari u selu Lubnice u Beranama, koja je između ostalog i poručila iako ovi krajevi nemaju velelepna zdanja, palate i tvrđave, postoji obilje vrijednih, tradicionalnih kuća, koje iako ostavljene i napuštene, odolijevaju zubu vremena, a mogu se na pravilan način staviti u funkciju turizma, kao što je to i bio slučaj kod porodice Kljajić.

Izložbu su upotpunile članice klape O'dive bel canto koje su izvele prigodne numere takođe iz tradicionalnog opusa pjesama iz ovih krajeva.

Svi učesnici izložbe su dobili besplatne primjerke Studije tradicionalne gradnje Polimlja i Preporuka za novu gradnju i adaptaciju tradicionalnih objekata, publikacija nastalih kroz ovaj projekat. Izložba će biti otvorena do polovine januara.

Bonus video: