POSTIGLI ZAPAŽENE REZULTATE NA MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU

Šehović učenicima škole "Vaso Aligrudić": Podižete ugled srednjeg stručnog obrazovanja

Pored impresija sa takmičenja, oni su sa ministrom podijelili mišljenja na temu upotrebe mikrobit računara u osnovnim školama, što su ocijenili značajnim, istakavši da se uz pomoć ovih računara još u osnovnoj školi može savladati logika programiranja, te pripremiti za veći nivo
943 pregleda 0 komentar(a)
Sa susreta, Foto: Ministarstvo prosvjete
Sa susreta, Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministar prosvjete, Damir Šehović rekao je danas učnicima škole "Vaso Aligrudić" da svojim uspjehom podižu ugled svoje škole i srednjeg stručnog obrazovanja koje Ministarstvo prosvjete prepoznaje kao jedan od prioriteta.

Učenici Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ su uz pomoć svojih profesora postigli zapažene rezultate na međunarodnom takmičenju u Skoplju pod nazivom „40. MAKINOVA i 17. EKONOVA“, gdje su predstavili web- aplikaciju, dron i robota sa kojim su zauzeli drugo mjesto.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Šehović podijelio zadovoljstvo zbog mogućnosti da upozna učenike koji su svojom kretivnošću i posvećenošću ostvarili rezultate na koje bismo, kako je rekao, svi trebalo da budemo ponosni.  

„Na ovaj način i nama u obarzovnom sistemu olakšavate posao, jer vaši uspjesi govore da napori da koje ulažemo kako bismo ukazali na važnost školovanja prema afinitetima i sklonostima, imaju efekta“, poručio je Šehović.

On je rekao da je Ministarstvo prepoznalo i potrebu obnavljanja opreme srednjih stručnih škola, za šta će u narednoj godini izdvojiti 2 miliona eura, dok će za informatičku opremu biti izdvojeno 2.5 miliona eura.

„Uslovi u srednjim stručnim školama će biti značajno unapređeni, što će, uvjeren sam, donijeti još dobrih rezltata naših učenika. Škola „Vaso Aligrudić“, čiji učenici postižu znapažene rezultate, biće dio tog projekta“, rekao je ministar.

On je poručio da je Ministarstvo spremno da podrži svaku dobru ideju učenika i njihovih nastavnika i razvoj njihovih talenata jer, kako je istakao, ocjena jeste važna, ali dugoročno znanje koje se može primijeniti je najvažniji cilj školovanja.   

U toku sastanka, učenici i nastavnici predstavili su projekte na kojima su radili. Učenik Vasilije Božarić i mentor Alen Adilović predstavili su projekat robota koji je osvojio drugo mjesto na takmičenuju u Skoplju. Oni su rekli da je zadatak robota prenošenje radioaktivnih i eksplozivnih materijala, kao i da posmatranje terena koji nije bezbjedan za ljude.  

Šehović sa učenicima i mentorima
Šehović sa učenicima i mentorima(Foto: Ministarstvo prosvjete)

Učenici  Adam Zverotić i Filip Tomović, koji su uz mentora Nikolu Kojovića radili na kreiranju drona, objasnili su da je njegova funkcija autonomni let, dostava lakog materijala i opreme, izviđanje  i snimanje nepristupačnog terena.

Oni su takođe predstavili i web aplikaciju koju su osmislili: budivojnik.me, a koja prati stil života mladih i pomoću koje se do željene informacije ili odgovora stiže putem dva klika.  Aplikaciju su predstavili učenici Danilo Kujačić i Sara Hodžić.

Pored impresija sa takmičenja, oni su sa ministrom podijelili mišljenja na temu upotrebe mikrobit računara u osnovnim školama, što su ocijenili značajnim, istakavši da se uz pomoć ovih računara još u osnovnoj školi može savladati logika programiranja, te pripremiti za veći nivo.  

Ministar im je uručio simbolične poklone i izrazio očekivanje da će se sa nekima od njih sresti i prilikom dodjele nagrada iz Fonda za kvalitet i talente, koja se očekuje narednih dana.