Optužbe na račun Službe zaštite NP Skadarsko jezero

"Namjerno oštetili plovila, omogućili krivolovcima nesmetan izlov ribe"

"Uprava NP Skadarsko jezero nije našla za shodno (iako procedura to nalaže) da motorno plovilo u vlasništvu NP Skadarsko jezero izvuče na kopno kako ne bi bilo oštećeno zbog visokih talasa", navodi se u zajedničkom saopštenju Carp Security i KOR-a
10331 pregleda 35 komentar(a)

Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero je namjernim oštećenjem plovila, kako ne bi imali adekvatna sredstva za rad, omogućila krivolovcima nesmetan izlov ribe strujom i nedozvoljenim sredstvima, tvrde iz NVO Carp Security i Koalicije za održivi razvoj (KOR).

"Uprava JP Nacionalni parkovi Crne Gore kao i direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero nastavljaju da svojim nečinjenjem i nemarom prave nemjerljivu štetu kako životnoj sredini, tako i imovini Nacionalnih parkova. Iako je Direktorat za vanredne situacije MUP-a blagovremeno obavijestio javnost da centralne i južne djelove Crne Gore očekuje jaka ciklonska aktivnost i nevrijeme, uprava Nacionalnog parka Skadarsko jezero nije našla za shodno (iako procedura to nalaže) da motorno plovilo u vlasništvu NP Skadarsko jezero izvuče na kopno kako ne bi bilo oštećeno zbog visokih talasa", navodi se u zajedničkom saopštenju Carp Security i KOR-a.

Ovo je, kako navode, još jedan "u moru dokaza koji govore da Služba zaštite NP Skadarsko jezero sabotira samu sebe". "A kao što su aktivisti NVO Carp Security i KOR-a imali prilike da do svjedoče, namjernim oštećenjem plovila kako ne bi imali adekvatna sredstva za rad i na taj način omogućili krivolovcima nesmetan izlov ribe strujom i nedozvoljenim sredstvima", navodi se u saopštenju.

"Iako su 17. decembra (dan prije posne slave Sv. Nikola kada je potražnja za šaranom najveća) direktori Klica i Ivanović sa lovočuvarima Skadarskog jezera organizovali performans davanja krvi i samim tim dobili i slobodan dan, aktivisti NVO Carp Security i KOR-a po najvećem nevremenu svjedoče nemaru i uništavanju imovine svih građana. Nastavićemo da ukazujemo na probleme, nerad i nemar kako u NP Skadarsko jezero tako i u JP NP Crne Gore - sve dok direktor Klica i njegovi podčinjeni ne podnesu ostavke, kako bi sačuvali naše prirodne resurse i imovinu svih nas", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas