Održan okrugli sto – „Nikšić grad kulture: evropski grad“

U sklopu okruglog stola organizovana i izložba radova srednjoškolaca, učesnika Pop up galerije, i prikazan kratak film „Nikšić kroz istoriju“, učenika OŠ' 'Olga Golović'', Ilije Mićanovića i Novaka Koprivice
757 pregleda 0 komentar(a)
Sa okruglog stola, Foto: Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić
Sa okruglog stola, Foto: Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić

U organizaciji Agencije za lokalnu demokratiju Nikšić održan je okrugli sto „Nikšić grad kulture: evropski grad“ u sklopu koga je organizovana i izložba radova srednjoškolaca, učesnika Pop up galerije, i prikazan kratak film „Nikšić kroz istoriju“, učenika OŠ' 'Olga Golović'', Ilije Mićanovića i Novaka Koprivice.

Okrugli sto je završni događaj „CLINK“ projekta koji je imao za cilj nacionalni i lokalni nivo promocije i zaštite lokalnog kulturnog nasleđa, učešće mladih u kreiranju i izboru sadržaja, kao i kreiranju lokalnog kulturnog nasleđa.

okrugli sto
Sa okruglog stola(Foto: Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić)

Izvršni direktor Agencije za lokalnu demokratiju, Kerim Međedović, kazao je da je cilj projekta povezivanje kulturnih nasleđa lokalnih zajednica i Evrope kroz isticanje, dok je projektna koordinatorka, Ana Milović Jasikovac, istakla da je od osam lokalnih zajednica u regionu koje su realizovale pomenuti projekat Nikšić imao najveći odziv na javne pozive za umjetnike kreativce, postigao najviše rezultata i realizovao najrazličitije pop up galerije.

„Bile su tri pop up galerije, urađena su dva murala, održane likovne kolonije i ulična akcija predstavljanja starih urbanih cjelina koje su bile značajne za razvoj kulturnog života Nikšića. Zadovoljni smo koliko Nikšićani žele da promovišu kulturno nasleđe grada“, kazala je Jasikovac.

Svetozar Bajović iz optinškog Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, predstavio je kulturni potencijal Nikšića, dok je direktor lokalne Turističke organizacije, Boris Muratović, govorio o značaju kulture i tradicije i njihovog očuvanja, kao i o učešću TO u manifestacije „koje slave osobenost grada pod Bedemom“.

Direktorica JU Narodna biblioteka ''Njegoš'', Renata Bulajić, istakla je aktivnosti pomenute ustanove koje su posvećene najmlađima jer, kako je kazala, ako želimo da imamo ozbiljnog kulturnog pregaoca mora se početi od najmlađih.

Na okruglom stolu govorili su i Snježana Bošković, profesorica OŠ „Olga Golović“, Radoje Mijušković iz ''Alfa centar'' i Nardi Ahmetović iz Centar za afirmaciju RE populacije, dok su Jovana Kešeljević i Elena Veličković prenijele utiske tokom učešća na Pop up galerijama.

Projekat „CLINK“ predstavlja promociju kulturno–istorijskog nasleđa lokalnih zajednica, sa ciljem produbljivanja veze među ljudima iz deset zajednica iz tri zemlje Evropske unije (Hrvatska, Francuska, Grčka) i četiri zemlje kandidata (BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija) i kulturnog nasleđa koje ih okružuje. Aplikant je Agencija lokalne demokratije Mostar, dok su ostali partneri na projektu Agencije za lokalnu demokratiju iz Knjaževca, Prijedora, Siska, Zavidovića, Valone, Nikšića, Omma Studio - Heraklion, Grčka, i ALDA, Strazbur.

Bonus video: