Zastupnik Sinoda SPC: Mislim da će biti dovoljno razuma u Crnoj Gori

Nikolić je kazao da je pred Vladom izbor - da li se ide putem sporazuma sa svim crkvama i vjerskim zajednicama, ili da se ide putem da se svjesno krši sopstveni Ustav, ali i preporuke Venecijanske komisije
4185 pregleda 22 komentar(a)
Sa sabora u Nikšiću, Foto: Boris Pejović
Sa sabora u Nikšiću, Foto: Boris Pejović

Zastupnik Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) advokat Minja Nikolić izjavio je danas da misli da će u Crnoj Gori biti dovoljno razuma da se na najmudriji način postupi povodom predloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji bi mogao da se ove sedmice nađe pred crnogorskim poslanicima.

"Pred Vladom Crne Gore, koja je predlagač ovog zakona, je izbor da li se ide putem sporazuma sa svim Crkvama i vjerskim zajednicama, u ovom slučaju i sa SPC, ili da se ide putem da se svjesno krši sopstveni Ustav, ali da se krše i preporuke Venecijanske komisije", rekao je Nikolić za Radio televiziju Srbije.

On je naveo da je Vlada zaključila bilateralne sporazume sa crkvama i vjerskim zajednicama u našoj državi, koje su najbrojnije, ali se na zahtjev SPC da i sa njom to učini "oglušila".

Prema njegovim riječima, u tim spozumima su regulisana i imovinska pitanje, kao i garancije prava na imovinu.

On je rekao da to "lančano znači" i da je taj predlog zakona, kako je sačinjen, u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore jer se, najprije, pokazuje neravnopravan odnos između crkava i vjerskih zajednica na štetu SPC.

"U predlogu zakona ne piše da se on odnosi na SPC, ali kako je koncipiran, i s ozborim da su bilateralni sporazumi zaključeni sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama, pokazuje se da je SPC potisnuta u podređeni položaj", rekao je Nikolić.

On je naglasio da se Venecijanska komisija izjasnila da je bilo puno toga što je u ovom predlogu zakona trebalo drugačije urediti.

"Postoje očigledna odstupanja od onog što su stavovi Venecijanske komisije i tu ima jako ozbiljnih stvari", rekao je Nikolić.

Bonus video: