FOTO U Kolašinu otvoreni Božićni bazar i klizalište

Prostor na glavnom gradskom trgu biće, u narednom periodu, mjesto održavanja dnevnih i večrnjih DJ žurki, druženja i degistacije pića i hrane nacionalne kuhinje
2700 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2019. 19:20h

Otvaranjem Božićnog bazara i klizališta sa sintetičkom podlogom na glavnom gradskom trgu, u Kolašinu je danas zvanično obilježen početka zimske turističke sezone.

I ovog puta na štandovima tradicionalnog Božićnog bazara, kojeg organizuju lokalna Turistička organizacija (TO) i kompanija “Swiss R Montenegro”, a uz podršku opštine Kolašin, bio je bogat izbor suvenira, nakita, hrane, pića, čajeva...

Penzionerka Cica Šćepanović već godina stvara čaroliju, ukrašavajući staklene flaše i tanjire, ali i praveći kreativan nakit. Prvi put je na bazaru, a ono što se nalazi na njenom štandu, samo je dio vještina te Kolašinke, koja i slika i piše pjesme.

"Sve je reciklaža i napravljeno od onog što imam pri ruci, moje mašte i želje da stvorim nešto lijepo i unikatno. Trudim se da svaki komad bude poseban i da ima neki lični pečat. Imam veliki izbor nakita, ali i ukrasnih predmeta za kuću...Kad jednom uradim neki predmet, nemam želju da ponovo isto radim. Ideja mi na fali, pa zbog toga i ovoliko raznolikosti. Ovo je hobi , koji me ispunjava radošću, zarada je u drugom planu “, kaže ona.

Mojkovčanka Slavica Kovačević već sedam godina zarađuje od prodaje domaćih sirupa , džemova i slatkog od šumskog voća, čajeva i rukotvorina od vune.

"Ovo mi je i posao i hobi. Sve je proizvedeno na tradicionalan način. Preporučujem sirupe od maline i borovnice, ali i razne vrste ljekovitog bilja sa naših planina, odličnog za pripremu čajema“, kaže Mojkovčanka.

Kolašinka Marijana Rakočević na bazaru će prodavati ručno pletene vunene kape, rukavice, džempere, čarape, naglavke...Ona je jedna od korisnica novčane podrške iz opštinskog programa „Žensko preduzetništvo“.

"Ta podrška mi je značila da unaprijedim svoj posao. Smatram da vrijednost ručnog rada i vune ne prolazi, pa je to moje opredjeljenje. Volim svoj posao i nadam se da će biti dosta onih, koji cijene ovu vrstu rukotvorina“, objašnjava ona.

Bazar i klizalište, kažu iz lokalne uprave, samo su dio aktivnosti na unaprjeđenju vanpasnionske ponude grada tokom narednih mjeseci.

Prema riječima predsjednika Opštine Milosava Bulatovića, trud je dao rezultate, pa Kolašin spremno dočekuje turističku zimu.

"Nadam se zadovoljavajućim efektima i dobroj posjeti. U pripreme Kolašina za turističku zimu lokalna uprava je uložila maksimalne napore, a bazar i klizalište su samo dio onoga što će, nadam se, doprinijeti dobrom turističkom imidžu grada", kazao je on.

Kako je rekao direktor TO Aleksandar Vlahović, klizalište, kao novi turistički sadržaj, biće na raspolaganju turistima i Kolašincima do 3. februara, svakim radnim danom od 11 do 21 sat. On je podsjetio da će TO ove zime organizovati prevoz autobusima do skijališta.

"Oba ski centra su počela sa radom 15. decembra. Ima dosta razloga da za zimovanje u Kolašinu. Prema informacijama koje dobijamo od hotelijera i izdavaoca privatnog smještaja, vlada veliko interesovanje gostiju za period katoličkog Božića i novogodišnjih praznika. U hotelima će biti i organizovan svečani doček Nove godine, a takođe brojni restoran i kafići planiraju zanimljiv program", kazao je on.

Prostor na glavnom gradskom trgu biće, u narednom periodu, mjesto održavanja dnevnih i večrnjih DJ žurki, druženja i degistacije pića i hrane nacionalne kuhinje.

Galerija

Bonus video: