Kampanja za smanjenje upotrebe plastičnih kesa

Članovi Društva mladih ekologa Nikšić podijelili 240 platnenih cegera
662 pregleda 0 komentar(a)
Kampanja u Nikšiću, Foto: DMEN
Kampanja u Nikšiću, Foto: DMEN

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) je u okviru projekta „Upoznajmo otpad bolje“ počelo kampanju za smanjenje upotrebe jednokratnih plastičnih kesa i motivisanje građana da koriste cegere. Kampanju su do sada realizovali u saradnji sa marketima „Franca“ i „Voli“, a u njihovim prodajnim objektima u Nikšiću, članovi DMEN-a su razgovarali sa kupcima na temu plastike za jednokratnu upotrebu.

„Većina je saglasna da poseban problem predstavljaju plastične kese, ali i da njihova upotreba olakšava proces trgovine. Takođe se većina saglasila da bi podržali potpuno ukidanje plastičnih kesa. Zanimljivo je istaći da građani slabije raspolažu sa podacima kada je u pitanju količina upotrebe jednokratnih plastičnih kesa po stanovniku na godišnjem nivou u Crnoj Gori. Podatak od preko 700 komada kesa je za dosta kupaca bio iznenađujući“, navodi se u saopštenju DMEN-a.

dmen
Kampanja u Nikšiću(Foto: DMEN)

Tokom kampanje u pomenuta dva prodajna objekta podijelili su 240 platnenih cegera sa natpisom „Neću kesu, nosim ceger!“. Planiraju da kampanju realizuju i na gradskom trgu gdje će uz razgovor, osim cegera, dijeliti i edukativne brošure na temu „Šta članstvo u EU znači u pogledu tretiranja otpada?“

Projekat „Upoznajmo otpad bolje“ je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program se sprovodi u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

Bonus video: