Nestašica rastvora za sočiva u crnogorskim apotekama

Iz apotekarske ustanove “Montefarm” odgovorili su “Vijestima” da bi oba preparata - i “ReNu” i “Optifree” trebalo da stignu najkasnije početkom nove godine
970 pregleda 3 komentar(a)
Uvoznici garantuju da rastvori za sočiva ubuduće neće faliti, Foto: Shutterstock
Uvoznici garantuju da rastvori za sočiva ubuduće neće faliti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.12.2019. 20:43h

Pacijenti koji imaju probleme sa vidom tvrde da već duže u crnogorskim apotekama ne mogu da pronađu rastvore za održavanje sočiva.

Jedna od njih kazala je “Vijestima” da na našem tržištu sigurno godinu nema tečnosti marke “ReNu”, zbog čega u zemljama regiona kupuje rastvor u većim količinama. Pojasnila je da je preporuka da se koriste sočiva i voda iste marke.

Druga sagovornica kupila je rastvore za tvrda sočiva u BiH, jer ih na našem tržištu nema, dok je njenom sugrađaninu rečeno u apotekama da nemaju ni vodu “Optifree”, zbog čega je kupio fiziološki rastvor.

Iz apotekarske ustanove “Montefarm” odgovorili su “Vijestima” da bi oba preparata - i “ReNu” i “Optifree” trebalo da stignu najkasnije početkom nove godine.

“Nestašica na našem tržištu je već neko vrijeme i, kako nas je zvanični uvoznik obavijestio, oba preparata stići će krajem decembra, najkasnije početkom januara. Takođe, garantuju da ubuduće neće biti problema sa redovnim snadbijevanjem”, piše u odgovoru “Montefarma”.

Iz te ustanove kazali su da rastvori nijesu povučeni, već se čekaju proizvođači da isporuče dovoljnu količinu za naše tržište.

U “Montefarmu” tvrde da do tada na tržištu ima dovoljno “Proculin” rastvora, čiji je proizvođač Alkaloid - Skoplje, za sve vrste sočiva. Pacijenti tvrde da u apotekama nema ni tableta za izmokravanje koje su im propisali ljekari. U više privatnih apoteka potvrdili su da lijek “edemid” odavno nemaju, a da drugi lijek “fursemid forte” fali u posljednje vrijeme. Takođe, deficitaran je i lijek “Concor” koji se koristi protiv visokog pritiska, kao i oboljenja srca poput angine pektoris.

Bonus video: