NASTAVLJAJU SE SMJENE NA ČELU ŽICG

Čolaković i njegov tim pakuju kofere

Fotelje više nisu sigurne Čolakoviću, Strunjašu, Đorojeviću, Boljevićevoj i Vujoviću, saznaju “Vijesti”
315 pregleda 7 komentar(a)
Milan Čolaković, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Milan Čolaković, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Izvršni direktor Željezničke infrastrukture Milan Čolaković i njegova četiri najbliža saradnika biće smijenjeni u narednih nekoliko dana, saznaju “Vijesti”.

 Prema nezvaničnim informacijama, pored Čolakovića, smjena se sprema i za njegovog pomoćnika Milovana Strunjaša, te za direktore sektora za finansije, pravne poslove i regulisanje saobraćaja Branku Đorojević, Slavicu Boljević i Predraga Vujovića. 

Novi predsjednik Odbora direktora ŽICG je Safet Kalač, koji je zamijenio Hasima Dacića nakon što je podnio ostavku navodeći da ne može da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima u toj kompaniji.

Smjenu ekipe direktora je, prema nezvaničnim informacijama, ministar saobraćaja Osman Nurković obećao predstavnicima radnika koji su se u ponedjeljak sa njim sastali.

Sastanku je, tvrdi izvor “Vijesti”, prisustvovao i novi predsjednik Odbora direktora ŽICG Safet Kalač.

 Iz Ministarstva saobraćaja nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li se ministar Nurković sastao sa sindikalcima, kao ni da li im je obećao kadrovske promjene na čelu ŽICG. Sindikalci su revoltirani radom poslovodstva, načinom zapošljavanja a o sumnjama su obavijestli ministra.

Specijalno državno tužilaštvo već provjerava  kako su čelnici ŽICG  u januaru 2017. podijelili više od 330.000 eura nekolicini funkcionera tog preduzeća.

ŽICG duguje skoro 2,5 miliona po osnovu poreza i doprinosa po osnovu zarada, što je zvanični podatak Poreske uprave iz oktobra 2017.  godine. 

Vlada je nedavno odlučila da tom  preduzeću, ali i Željezničkom prevozu pomogne sa skoro dva miliona eura na ime subvencije za obavezu javnog prevoza putnika usljed remonta pruge.

Sporna su i pojedina zapošljavanja bez raspisanih konkursa. 

“Vijesti” su ranije objavile da je Vujović, čija je smjena najavljena, mimo zakonskih procedura i konkursa zaposlio je najmanje četvoro najbližih srodnika i prijatelja, od dolaska na to mjesto, krajem 2013.

Iz ŽICG ni poslije više puta ponovljenih pitanja, nije odgovoreno kada je i gdje Vujović završio studije, sa kojim prosjekom, te šta je polagao krajem januara na privatnom Fakultetu za saobraćaj u Budvi. 

Iz resora saobraćaja su nedavno saopštili da je  31. januara  izabran novi Odbor direktora ŽICG  “koji  već radi na poboljšanju poslovanja ove kompanije i vjerujemo da će nakon identifikacije svih problema predložiti način rješavanja istih”.

Specijalista, pa onda  diplomirao 

Željeznička infrastruktura odbija da odgovori na pitanja “Vijesti” u vezi sa obrazovanjem direktora saobraćaja Predraga Vujovića koje je važno za obavljanje te funkcije , te da li je i šta polagao krajem januara na privatnom fakultetu u Budvi. Direktor sektora za upravljanje i regulisanje saobraćaja se do skoro u službenim mejlovima potpisivao sa “spec.struk.inž,” saznaju “VijestI”.  To zvanje je stekao na beogradskoj Visokoj železničkoj školi strukovnih studija. Od februara, Vujović u službenim mejlovima koristi potpis “dipl.saob.inž.”