Rezime rada MZ Župa nikšićka: Političke podjele ostavili po strani, zajedno stoje iza svakog projekta

Sumirajući rezultate predsjednik Savjeta MZ Župa, Dragoljub Radulović, kazao je da niko nema pravo da im uzima za zlo što su protestnim zborovima pokušali i uspjeli da se izbore za rješavanje mnogih problema i svima stavili do znanja da samo žele da Župa bude bolje mjesto za život
844 pregleda 0 komentar(a)
MZ Župa nikšićka, nagrade, Foto: Svetlana Mandić
MZ Župa nikšićka, nagrade, Foto: Svetlana Mandić

Mjesna zajednica (MZ) Župa nikšićka i ove godine je bila aktivna što govore i postignuti rezultati. Zato je na novogodišnjem koktelu teško bilo pobrojati šta je sve u godini koja je na izmaku urađeno u Mjesnoj zajednici čiji stanovnici su odlučili da političke podjele ostave sa strane i zajednički stanu iza svakog projekta koji će njima i sredini u kojoj žive donijeti bolje uslove.

Sumirajući rezultate predsjednik Savjeta MZ Župa, Dragoljub Radulović, kazao je da niko nema pravo da im uzima za zlo što su protestnim zborovima pokušali i uspjeli da se izbore za rješavanje mnogih problema i svima stavili do znanja da samo žele da Župa bude bolje mjesto za život.

“Na tome ćemo i ubuduće istrajati, a sve za dobro svake župske porodice, bez namjere da se ikome nanosi šteta u bilo kojoj oblasti. Želimo da budemo svoji na svome i da našim precima pokažemo da smo prestali da slušamo prazne priče i da nas interesuju samo djela koja će udariti jači temelj našoj zajednici", poručio je Radulović.

Istakao je dobru saradnju sa rukovodstvom opštine Nikšić i Vladom Crne Gore, ali i sa mnogim drugim preduzećima, poput Uniprom metali, Gradnja inžinjering, institucijama i pojedincima, što je rezultiralo realizacijom i početkom realizacije brojnih projekata, kao što su početak rekonstrukcije glavne saobraćajnice, asfaltiranje 1.800 metara ulica u selima Zagrad, Bjeloševina i Dučice i najavljeno asfaltiranje preko pet kilometara puteva, modernizacija elektro mreže, početak gradnje sportskog multifunkcionalnog terena, izgradnja mosta u selu Kuta i potpornih zidova… MZ je pomagala i učenike, kao i predškolce, organizovala besplatnu ekskurziju, stipendira studente, a tu su i brojni sportski događaji i humanitarne akcije.

"Sve ove aktivnosti dobijaju na značaju ako se zna da mjesna zajednica nema stabilne izvore finansiranja, već se isključivo oslanjamo na donacije privrednih društava i pojedinaca koji su u ovim aktivnostima prepoznali dobru namjeru i iskren odnos prema mjestu i ljudima u njemu”, kazao je Radulović.

Istakao je dobru saradnju sa NVO organizacijama iz Župe, posebno sa orgaizacijom “Župau srcu” koja je realizovala brojne projekte, ali se i kritički osvrnuo na dugogodišnju inertnost samih mještana.

“Moram priznati da smo i mi sami dosta doprinijeli da da se dugi niz godina nije davao akcenat na probleme koje imamo kako zbog naše inertnosti, manjka fleksibilnosti, nekog straha, a bogami i zbog podaništva pojedinaca kojima to sigurno niko nije tražio, ali to je bilo jače od njih”, kazao je predsjednik MZ Župa.

Nada se, kazao je, da da će se i u 2020. godini nastaviti sa aktivnostima koje će doprinijeti razvoju ove mjesne zajednice, a prema onome što je najavljeno, a za sada se radi o projektima vrijednim million i po eura, “Mjesna zajednica Župa je prihvaćena kao mjesto u koje treba uložiti i koje treba da živi”.

“Sve ove naše aktivnosti su pokazale da u njima nema trunka politike, one politike koja nas razjeda 30 godina. Dijelimo se bez neke velike potrebe, a oni naši životni problemi ostaju neriješeni. Više u Župi ne želim nikakvu politiku. Ide izborna godina i dok sam ja predsjednik MZ neću se osvrtati na političke partije, a imaće podršku svi oni koji budu dali boljitak našoj mjesnoj zajednici”, poručio je Radulović.

Menadžer Opštine, Živko Kecojević, pohvalio je rad Savjeta MZ Župa, i kazao da su oni primjer kako se zajedničkom sinergijom može dosta toga uraditi.

"I građanski je aktivizam probuđen u Župi. Civilni sektor radi dosta toga da bi se kvalitet života u Župi podigao na veći nivo i kako bi što više mladih ljudi zadržali da ostanu u svojim domovima i tu da obezbjeđuju svoju egzistenciju", kazao je Kecojević i najavio veća ulaganja u projekte u Župi.

Na koktelu su uručene zahvalnice pojedincima i privrednim društvima koji su pomogli razvoju i promociji MZ Župa – portalu “Onogošt”, Mirku-Budu Jovanoviću, selu Bjeloševina i njenom predstavniku Radovanu MIrkoviću, Mirku Ćipraniću, firmi Uniprom metali i Zoranu Vukićeviću, direktoru Centra za socijalni rad Opštine Nikšić.

Bonus video: