Savjet: Okupljanje nije prijavljeno, policija ima definisanu obavezu postupanja u takvim situacijama

Policija Crne Gore je do sada kroz ukupno postupanje i javna oglašavanja povodom aktuelnog crkvenog pitanja pokazala privrženost zakonu, demokratiji i osnovnim demokratskim vrijednostima", navodi se u saopštenju Savjeta za građansku kontrolu rada policije
4236 pregleda 3 komentar(a)
Zeković, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije, Savjet za građansku kontrolu rada policije
Zeković, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije, Savjet za građansku kontrolu rada policije

Savjet za građansku kontrolu rada policije pratiće postupanje policije i primjenu policijskih ovlašćenja u Podgorici, kako na terenu tako i u samom Centru bezbjednosti (CB) Podgorica, saopšteno je danas iz te institucije.

Uprava policije saopštila je sinoć da neće dozvolite okupljanje ispred Skupštine Crne Gore jer nijedan skup nije prijavljen za četvrtak.

Demokratski front (DF) je pozvao pristalice da se okupe ispred Skupštine u 11 časova kada će početi rasprava o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti.

"Nesporno je činjenica da okupljanje nije prijavljeno i da se sva eventualna javna okupljanja sprovode mimo zakonom definisanih procedura, a Policija ima definisanu obavezu svog postupanja u takvim situacijama. Policija Crne Gore je do sada kroz ukupno postupanje i javna oglašavanja povodom aktuelnog crkvenog pitanja pokazala privrženost zakonu, demokratiji i osnovnim demokratskim vrijednostima", navodi se u saopštenju Savjeta koje potpisuje Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

U saopštenju se dodaje da zvanični organi nameću minimalne obaveze u pogledu ostvarivanja prava na mirno okupljanje i Savjet za građansku kontrolu rada policije poziva sve društvene i političke aktere da doprinose vladavini prava.

"Policija je dužna da u svakoj situaciji postupa profesionalno i u skladu sa ovlašćenjima vodeći računa o zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: