NAJVEĆI HIRURŠKI PODUHVAT U CRNOJ GORI

Lazović uradio najsavremeniju operaciju kancera: Šansa za pacijente sa metastazama tumora

"Kada nekoga kome je ostalo još tri ili šest mjeseci života podvrgnete ovakvoj intervenciji, to dovoljno ilustruje složenost, opravdanost i ozbiljnost metode", rekao je ljekar Ranko Lazović
31045 pregleda 3 komentar(a)
Lazović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Lazović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević

Profesor doktor Ranko Lazović, načelnik digestivne hirurgije Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), uradio je operaciju koja predstavlja najveći hirurški poduhvat u državi, a koji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) košta oko pola miliona dolara.

Lazović je operisao pacijentkinju sa odmaklom fazom karcinoma jajnika, koja je već operisana u Beogradu i primila hemioterapiju.

Procedura je moguća kod takvih pacijenata, kojima je rečeno da se više ništa ne može uraditi, ali i kod oboljelih koje ranije nijesu operisane već su samo primile hemioterapiju.

"Kada nekoga kome je ostalo još tri ili šest mjeseci života podvrgnete ovakvoj intervenciji, to dovoljno ilustruje složenost, opravdanost i ozbiljnost metode", rekao je Lazović danas na konferenciji za medije.

Ovu proceduru početkom ovog vijeka u SAD je počeo da radi doktor Pol Šugerbejker, zaposlen u Kancer centru u Vašingtonu.

Lazović je pojasnio da je ovo najsloženija hirurška intervencija u trbuhu i karlici, koja se obično radi kod žena životne dobi od 35 do 40 godina.

Metoda je, tvrdi, rezervisana za kancer jajnika, kod kojeg daje najbolje rezultate, te debelog i slijepog crijeva.

"Petogodišnje preživljavanje ovakvih pacijenata je preko 20 odsto, a postoje studije koje govore da je petogodišnje preživljavanje i više od 40 i 60 odsto", kazao je Lazović.

Lazović je rekao da su pacijenti idealni za ovu proceduru oni kod kojih je kancer indeks, koji pokazuje raširenost procesa u trbuhu i karlici, a koji bi trebalo da iznosi do 21.

U takvoj proceduri prvo nastupaju radiolozi, zatim hirurzi i anesteziozi.

"Operacija ima dvije etape, jedna je otvorena hirurgija gdje se uklanjaju sve površine zahvaćene metastazom i to se zove citoreduktivna procedura. Kada završimo taj proces koji traje satima, trbuh mora biti potpuno suv i ispira se fiziološkim rastvorom da se metastaze potpuno uklone. Onda se postavlja pet drenova, od kojih je jedan dovodni, dok četiri služe za cirkulaciju citostatika. U dva litra fiziološkog rastvora rastvara se doza citostatika zavisno od tjelesne mase, starosti, postoji tačna formula”, kazao je Lazović.

On je pojasnio da se rastvor sa citostatikom, na temperaturi od 42 stepena preko pumpe uvodi u trbuh, u kojem uvijek mora biti 500 mililitara rastvora.

"Rastvor kruži i ispira sve 60 minuta. Za to vrijeme, anesteziolog svakih 10 minuta određuje nivo leukocita i vodi računa o količini izlučene mokraće i parametrima bubrežne funkcije. Poslije 60 minuta bolesnik se skida sa pumpe, drenovi se kače na kese i bolesnik prelazi u jedinicu intenzivnog liječenja", pojasnio je Lazović.

Ovakvi pacijenti, kako je kazao, prate se narednih šest dana, a ukoliko sve dobro prođe nakon tog perioda mogu da uzimaju hranu, hodaju i budu stabilni.

Ovu metodu na ovim prostorima, osim Lazovića, radi srbijanski doktor Dragutin Kecmanović iz Kliničkog centra Srbije.

Lazović je da bi primijenio ovu proceduru prvo bio na edukaciji kod profesora Kecmanovića, kojem je posebno zahvalan, potom u Njemačkoj, a treći put ponovo u timu Kecmanovića i oca ove metode Šugerbejkera u Beogradu.

Direktor KC Jevto Eraković rekao je da su pripreme za ovu metodu trajale godinu.

"Doktorka Ognjenka Šarenac obavila je sjajnu anesteziološku edukaciju i uradili su impresivnu stvar", poručio je Eraković.

Operisana pacijentkinja, Refija Muzurović iz Bijelog Polja, kazala je danas novinarima da se dobro osjeća, zahvaljujući profesoru Lazoviću.

"Biću dobro. Gledam naprijed, pozivno mislim i imam razlog više da budem optimistična. Nikada nisam govorila da ću umrijeti i da sam bolesna. Hodam, hranim se, šetam. Ja više nisam bolesna žena", kazala je Muzurović.