Blokade i pokušaji blokada u cijeloj Crnoj Gori

Do 21:30 časova, policija je privela 19 osoba, nakon čega su uslijedile aktivnosti osnovnih državnih tužilaštava i sudova za prekršaje
207000 pregleda 62 komentar(a)
Sa intervencije policije u Zeti, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Sa intervencije policije u Zeti, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 27.12.2019. 00:15h

Blokade i pokušaji blokade saobraćajnica se dešavaju u cijeloj Crnoj Gori. Na blokade je pozvalo rukovodstvo Demokratskog fronta iz skupštinskih klupa. Do 21:30 časova, policija je privela 19 osoba, nakon čega su uslijedile aktivnosti osnovnih državnih tužilaštava i sudova za prekršaje. Saopšteno je da je u pritvorskim prostorijama zadržano osam osoba. Prema informacijama Savjeta za građansku kontrolu rada policije, na kružnom toku, na raskrsnici prema Cetinju i Nikšiću privedene su četiri osobe, u Zeti njih osam, a na Zlatici sedam građana.

Predsjednik Savjeta za građanski kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković sa članovima Savjeta posjetio je privedena i lica lišena slobode u Centru bezbjednosti Podgorica

Dvojica građana su imali primjedbe na postupanje policije prilikom privođenja dok su ostali građani bili bez prigovora bilo koje vrste uključujući i monaha Nikolu Bulatovića iz Berana.

"Nijedno lice nije imalo primjedbe na postupanje policije u službenim prostorijama CB Podgorica i jedinici za zadržavanje. Savjet je u slučaju građanina M.I. (2000) zbog njegovih navoda, obavio vizuelni pregled, i insistirao da se detaljan pregled obavi u zdravstvenoj ustanovi koji je on na kraju i prihvatio. Ljekar Kliničkog centra se izjasnio da nema vidljivih povreda. Kod drugog lica, M.K, evidentirana je modrica na desnoj nadlaktici koja je, kako je i sam građanin naveo, mogla nastati usljed njegovog podizanja sa asfalta jer je odbio naređenje policijskih službenika da ustane i pružao je pasivan otpor pri podizanju i dovođenju do službenog vozila. Trojici zadržanih građana je dodijeljeno po dodatno ćebe koje su zatražili", saopšteno je "Vijestima" iz Savjeta.

Savjet je obaviješten da je uhapšen i maloljetni M.S. (17) po članu 11 Zakona o javnom redu i miru i spušten u pritvorske prostorije.

Zeta

Kod Senić petrola u Zeti policija trenutno uklanja kontejnere, palete, kartonske kutije, kojima su bile blokirane sve četiri trake.

Zeta blokada
Detalj iz Zete(Foto: Boris Pejović)

Policija je krenula prema desetak demonstranata koji su se razbježali. Put je odblokiran, saobraćaj se odvija normalno.

Policija je uspostavila saobraćaj ka Danilovgradu preko Spuža i probila blokadu na magistralnom putu u podgoričkom naselju Zlatica.

Policijske snage ranije su bile prisutne na kružnom toku u blizini podgoričkog aerodroma, zbog navodnog pokušaja blokade te saobraćajnice, saopšteno je nezvanično "Vijestima".

Čitaoci su javlili da su se u tom dijelu grada formirale nepregledne kolone vozila. Prema isitim informacijama "pauk" vozilo komunalne službe uklanjao je vozila kojima je pokušana blokada saobraćajnice u Zeti.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je obaviješten da je odblokiran saobraćaj u Zeti. Nekoliko lica je kamenovalo policijske službenike. Savjet osuđuje takav postupak i poziva građane na mirno izražavanje svojih uvjerenja uz uvažavanje službenika policije koji isključivo primjenjuju zakon.

Policija u Zeti pokušavala je da identifikuje građane koji su kamenovali službenike UP.

Iz Savjeta za građansku kontrolu policije "Vijestima" je rečeno da su građani pokušali da blokiraju kružni tok i izlaz prema Danilovgradu, ali da je policija počela sa primjenom ovlašćenja, kako bi omogućili nesmetan prolaz.

Nikšić

Demonstranti u Nikšiću blokirali su tunel Budoš.

Na putu do tunela su ih svuda čekale grupe građana koji su im se priključivali. Na skupu je više od hiljadu i po građana.

Saobraćaj je usmjeren alternativnim putem preko Pandurice. Sve je mirno.

protest tunel Budoš
Okupljeni građani ispred tunela Budoš(Foto: Svetlana Mandić)

Jedna grupa zapalila je vatru ispred tunela Budoš jer je jako hladno.

Demonstranti su ranije prošli pored policijske blokade skandirajući "Milo, lopove, ne damo ti svetinje" uz zapaljene baklje.

Oni su prethodno bili okupljeni na kružnom toku gdje su blokirali saobraćaj.

Tada je situacija bila mirna i pored prisustva policije.

Nikšić večeras
Nikšić večeras(Foto: Svetlana Mandić)

Kotor

Na kružnom toku Tivat-Kotor-Budva-Radovići na Jadranskoj magistrali oko 23 sati je okupljeno više od 300 građana. Oni sa nestrpljenjem prate dešavanja u Skupštini Crne Gore.

kotor
Sa skupa(Foto: Siniša Luković)

Na raskrsnici je i tridesetak pripadnika policije opšte nadležnosti iz OB Tivat i OB Kotor. Atmosfera je za sada mirna i bez tenzija između okupljenih građana i policije.

kotor
Sa skupa(Foto: Siniša Luković)

Saobraćaj je ranije večeras bio blokiran i na kotorskoj raskrsnici.

Među okupljenjima je i tivatski paroh, otac Petar Petrović koji je održao moleban, više sveštenika MCP, kao i iguman manastira Svetog Arhangela Mihaila sa Prevlake, Benedikt.

Okupljeni su ranije istakli da će ostati na raskrsnici do daljeg i da prate dešavanja na blokadama u drugim djelovima Crne Gore, odnosno u Skupštini.

Sveštenici su se molili kako za okupljeni narod, tako i za policiju koja je na terenu. Mole se i za "razum onih koji našom sudbinom upravljaju".

Dvadesetak uniformisanih pripadnika policije pojavilo se oko 20 sati na kružnoj raskrsnici Tivat-Kotor-Radovići-Budva na Jadranskoj magistrali, kao i na raskrsnici za Gradiošnicu i Ostrvo cvijeća u Tivtu.

Oni ne dozvoljavaju vozilima da se ni pokušaju zaustaviti na ili u blizini raskrsnica, kako bi na taj način prevenirali pokušaj nezadovoljnih građana da eventualno blokiraju saobraćaj na magistrali.

Policija koja je bila na raskrsnici prije dolaska građana, nije intervenisala ni sprijecila blokadu.

Piva

Blokiran je put Plužine-Nikšić kod manastira Piva.

Plužine večeras
Plužine večeras(Foto: Čitalac reporter)

"Nas 200 sa pedesetak vozila blokirali smo sobraćajnicu", kazao je Vijestima jedan od Pivljana

Đurđevića Tara

Grupa građana iz Pljevalja i Žabljaka blokirala je most Đurđevića Tara, u znak protesta protiv izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Na licu mjesta je i policija.

Građani koji su blokirali most kazali su da će ostati do ujutro ako se ne povuče Predlog zakona. Okupljeni su za ujutro najavili i blokadu tunela Ivica.

Herceg Novi

Grupa građana iz Herceg Novog je, takođe, blokirala put u Zelenici. Moleban na magistrali u Zelenici služe tri sveštenika, a prisustvuje više stotina okupljenih građana. Prisutne su jake policijske snage sa kojima je i načelnik CB HN Zoran Banićević, piše RTV Herceg Novi.

Među okupljenima su predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, potpredsjednik Opštine Miloš Konjević, glavni administrator Nenad Đorđević, predstavnici Demokratskog fronta, otac Gojko Mračević, otac Drago Pešikan i otac Ilija Motika.

Blokiran je i kružni tok na ulazu u Budvu, gdje je prisutan i predsjednik Opštine Marko Bato Carević.

Bar

Na Fejsbuku je objavljen snimak na kojem se vidi da policija na građanima koristi biber sprej.

Građani su ranije večeras jedno vrijeme bili ispred Hrama, nakon čega su se ponovo okupili na gradskom trgu.

U Baru je nakon 21 sat, prema navodima čitaoca koji je Vijestima dostavio fotografiju, počelo novo okupljanje ispred Sabornog hrama.

bar
Skup u Baru(Foto: Čitalac Vijesti)

Blokiran magistralni put Bijelo Polje-Mojkovac

Više stotina građana Bijelog Polja blokiralo je magistralni put Bijelo Polje-Mojkovac u mjestu Rakonje.

Za kratko vrijeme na raskrsnici obilaznice Nikoljac-Rakonje i magistralnom putu Bijelo Polje-Mojkovac put je blokiralo više stotina građana, uz prisustvo velikog broja policajaca.

Goran Španjević je kazao da se građani spontano okupili da se odupru privatizaciji ckrve.

“Jer vidimo šta su riješili ovi, htjeli bi da privatizuju ckrvu, kao sto su privatizovali drzavu, i da naprave partijsku crkvu. Ovaj zakon treba da se razmatra godinu dana u skupštini, da poslanici razmatraju, pa onda da se donese, a ne preko jedne noći. Nećemo to da dozvolimo”, kazao je Španjević.

“Svi smo Mitropoliji crnogorsko primorsko ovdje I tu smo svi da podržimo, makar životima svojim”, kazao je Nikola Bošković.

Bijelo Polje večeras
Bijelo Polje večeras(Foto: Jadranka Ćetković)

Berane

Veća grupa građana sa 20-ak automobila blokirala je oko 22 sata regionalni put preko Petnjice u beranskom naselju Budimlje, tako da ni taj alternativni putni pravac više nije otvoren za saobraćaj.

Danas oko 11 časova blokiran je magistralni put Berane-Bijelo Polje, u znak protesta zbog najavljenog usvajanja zakona.

Građani u Beranama su se i večeras okupili kako bi iskazali protest. Na magistrali je sve više ljudi, a trenutno ih je više stotina. Skup prolazi mirno.

berane
Sa skupa u Beranama(Foto: Čitalac Vijesti)

Policija je u popodnevnim satima počela da preusmjerava saobraćaj iz pravca Bijelog Polja preko regionalnog puta Bioča-Petnjica, zbog čega su smanjene ranije nastale kolone. Policija je ranije pregovarala sa građanima, tražeći da se put odblokira i nije primijenila silu. Nije pomogao ni apel sveštenih lica da građani uklone motorna vozila.

Čitalac Vijesti dostavio je fotografiju, kazavši da je blokiran put u selu Grnčar kod Gusinja.

gusinje
Blokada puta u Gusinju(Foto: Čitalac Vijesti)

Galerija

Bonus video: